Vijesti

29.09.2009. 13:46:13 - Romana Dugandžija (Libelin blog)

Nisam čoban da me ovca vodi (ili tako nekako)

Kerum = Milanović

 

Slijedi jedan logički silogizam. Splitski gradonačelnik Kerum je primitivan. Šef SDP-a Milanović radi isto što i Kerum. Dakle, Milanović je primitivan. Nije da je itko od Zorana Milanovića, nakon što je zasjeo u tromu stolicu šefa socijaldemokrata/kinje, imao velika očekivanja, ali primitivne ispade netrpeljivosti prema novinarima i to u stilu, ni manje ni više, nego Željka Keruma malo je tko očekivao.

 

Jedan tjedan Kerum kaže da su novinari Jugoslaveni pa pišu protiv njega. E sad da je netko Jugoslaven, ako se tako izjašnjava, samo po sebi nije uvreda. Zakon nam omogućava da se izjašnjavamo kako želimo pa u popisu stanovništa može pisati i Željko Kerum - izvanzemaljac. No, smisao prefiksa -jugo u ovom je slučaju (i u ovoj zemlji) puno pogrdniji.

Novinari služe nekome i to odavno propalim strukturama bivše nam države, misli Kerum. Zbog toga negativni napisi protiv njega a ne zbog njegovog sukoba interesa, mutnih poslova i nagodbi koje se čak ni ne trudi sakriti.

 

Drugi tjedan sličnu opasku na rad novinara ima Milanović. Pa tako kaže da "novinari udbaši" slažu naslove o SDP-u. E sad, pravi, iskonski Kerum iza svojih netolerantnih riječi bar stoji. Jest da je primitivan al to ne krije, svi znamo s čim imamo posla a greška je onih koji na njegove ispade trebaju reagirati što u tome nisu odlučniji.

 

Milanović, pak, kao pravi izvana šminka - iznutra primitivac - gospodin drugi dan demantira svoju tvrdnju. Demantira da je izraz "udbaš" upotrijebio u množini i kaže da je mislio na pojedinca uz obrazloženje kako će se "urednik o kojem je govorio prepoznati".

 

Pa sad, ja sam novinarka, i mislim da je Milanović lažov, licemjer, mlakonja, egocentrik, nesposoban, kukavica. No neću to isto o njemu i napisati. Da je neodgovoran i to prema vlastitim biračima i da je uništio ono malo što je od SDP-a ostalo, napisati ću i argumentirati. Možda će zato pomisliti da sam udbašica no u normalnim demokracijama to se zove sloboda medija.

 

Odgovornost za katastrofalno loše vođenje vlastite stranke, Milanović prebacuje na novinare. Odgovornost za vlastite pogreške i netransparentno poslovanje Kerum prebacuje na novinare. Odgovornost za vlastiti (ne)rad nedavno je na novinare prebacila i predsjednica Ustavnog suda (onog istog koji bi pravo slobode medija prema Ustavu trebao braniti) Jasna Omejec.

 

Meni je prije par dana jedan revoltirani gospodin rekao da bi mentalitet barba Luke koji vlada u Hrvatskoj trebali mijenjati upravo novinari. "Pa koliko ih u vašoj tvrtci zaista čita novine?", pitam. "Od 200 i nešto ljudi mislim samo uprava i odnosi s javnošću" odgovara.

Očito svi misle kako su novinari/ke svemogući ili bar jako moćni a ako ništa drugo onda dovoljno ludi da pišu i otkrivaju, i da su baš zbog toga zahvalno tlo da se na njih istresu vlastite frustracije i neuspjesi. Kako mediji mogu biti krivi za nezakonite odluke uprava Podravke i Fime, što je ustvrdio čelni čovjek Fime? Tako loš i proziran spin nije odavno nitko pokušao progurati.

 

Toliko podcjenjivanja javnosti, medija, a i samih sebe prolazi samo u zemlji u kojoj nitko ne odgovara za vlastite postupke. Odgovornost je kategorija na koju Hrvati/ce nisu navikli. Ne ide to ruku pod ruku s barba Lukom koji se za sve na koncu pobrine. Osim onda kad im novinari/ke pomrse račune. A onda, zna se tko je za sve kriv.

Za promjenu društvenog sustava u tranzicijskim zemljama, kažu teoretičari, treba 6 desetljeća. Ovakvim tempom Hrvatima/icama neće biti dovoljno ni 6 stoljeća.

Tagovi: demokracija, kerum, libelin blog, mediji, milanović, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM