U fokusu

Program Skill India

Indija novim programom nastoji pomoći više od pola milijuna žrtava trgovanja ljudima

Indija novim programom nastoji pomoći više od pola milijuna žrtava trgovanja ljudima

Indija će ponuditi program strukovnog obrazovanja za gotovo pola milijuna žrtava trgovanja ljudima kao dio kampanje koju je prošli tjedan pokrenuo indijski predsjednik Ram Nath Kovind. “Trgovanje ljudima nije samo društveno zlo, to je zločin protiv čovječanstva”, rekao je predsjednik Kovind prilikom predstavljanja novog programa.

Tromjesečni će tečaj evaluirati razinu obrazovanja osoba spašenih od ropstva i pomoći im da “ponovno stanu na noge”, navode iz humanitarne organizacije Justice and Care, koja će provoditi program. Osobe unutar programa uključit će se u program Skill India, koji je pokrenut 2015. godine s ciljem obučavanja više od 400 milijuna ljudi do 2022.

Najava novog programa dolazi nakon što je kabinet podržao prijedlog zakona protiv trgovanja ljudima u veljači, o kojem parlament još mora glasovati. Prema novom zakonu, trgovcima ljudima prijeti do 10 godina zatvorske kazne, a u nekim slučajevima i doživotan zatvor. Nova legislativa zahtijeva i uspostavljanje posebnih sudova koji će se baviti samo slučajevima trgovanja ljudima, uz rok za suđenje i repatrijaciju unutar godine dana.

Podaci Vlade pokazuju da su prijave trgovanja ljudima porasle za gotovo 20 posto u 2016. u odnosu na godinu ranije te da je zabilježeno 8.132 slučaja trgovine ljudima. U mnogim slučajevima žrtve su bile  seksualno iskorištavane, natjerane na prisilni rad ili prisiljene na stupanje u brak, a nakon bijega iz ropstva nisu mogle prehranjivati svoje obitelji niti osigurati uvjete za život.

Mnoge su žrtve trgovanja ljudima vrlo siromašne i jedva su, ako uopće, pismene, navode u organizaciji Justice and Care, koja je osmislila kurikulum za spomenuti program. “Takve su osobe najranjivije i najveća je šansa da će se ponovno vratiti u okrutan krug seksualnog iskorištavanja ili prisilnog rada ako im se ne omoguće dostojni uvjeti za život”, ističu u organizaciji.