Vijesti

05.10.2009. 10:06:03

I on je gej?!!?

I on je gej?!!?

I on je gej?!!?

 

Hrvatska je 3. i 4. listopada, bila je zahvaćena misijom agenata i agentica Lavine (www.lavina.com.hr). Letke koje su tiskali u kućnoj radinosti dijelili su po hrvatskim gradovima i na Internet stranicama. Najviše su obuhvaćeni veliki gradovi - Zagreb i Rijeka, te društvena mreža Facebook.

Na letku se nalaze poznate osobe poput Angeline Jolie, Janis Joplin i Vladimir Nazora, koji su bili ili jesu gej, lezbijka ili biseksualna osoba. "Želimo da se ljudi zapitaju jesu li, ako su osobe koje gledaju na TV-u i o kojim uče u školi LGBT, možda pogriješili i oko svojih razmišljanja da se radi o bolesti ili perverziji." - govori Zoran Dominković o cilju ove misije.

Reakcije građana i građanki na letak najčešće su iznenađenje i nevjerica: "A da? I on je gej?" - rekao je jedan čitatelj letka za Neila Pattrick Harrisa, glumca iz serije "Kako sam upoznao vašu majku?". U seriji glumi macho muškarca, a u stvarnom je životu gej, u duljoj vezi s dečkom s kojim ujedno planira usvojiti dijete.

Danas mnoge lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe u Hrvatskoj imaju problema zbog svoje orijentacije. Doživljavaju fizičko i psihičko nasilje: može se raditi o vrijeđaju, izbacivanju iz obitelji ili nerijetko o teškom fizičkom nasilju. Lavina je nastala u želji da se zaustave takve reakcije i da se LGBT prihvati kao jednake u društvu. Do sada su sami kreirali i dijelili letke po Hrvatskoj, imaju akcije na Internetu, najčešće na Facebook-u, gdje vode grupu "GEJ JE OK". U Lavinu se može pridružiti bilo tko i na taj način pomoći u ostvarenju cilja. Jedino što je potrebno je dobra volja i nešto slobodnog vremena.

Više o Lavini na: www.lavina.com.hr  i online verzija letka: www.lavina.com.hr/zagonetka

Tagovi: aktivizam, gay, homoseksualnost, lavina, lgbtiq

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM