Vijesti

10.10.2009. 09:06:56 - Marina Barukčić (Tportal.hr)

I gay parovi postali obitelj

Vlada zakonom od nasilja u obitelji štiti i gay parove

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prije drugog čitanja u Saboru, proširen je i na istospolne partnere, a njime se definira i ekonomsko nasilje kojim su često kao lancima najviše vezane zlostavljane žene
Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sve institucije da provode propise tako da se više ne dogodi da u nadležnim institucijama na dojavu o nasilju kažu: 'Riješite vi to kod kuće', te da se posebno usmjeri pažnja na novi pojam 'ekonomskog nasilja' jer ono 'kao lancima veže žene za nasilnike'.

'Sve oči javnosti uprte su u političke elite', rekla je Kosor, ističući da ne smiju imati milosti prema nasilnicima te da ne smiju imati 'figu u džepu kad se o tome govori'. 'Nitko ne može biti ugledan u ovom društvu ako je doma obiteljski nasilnik, bio on ministar, zastupnik, liječnik ili odvjetnik'.

'To je moderan zakon jer se odnosi i na istospolne i izvanbračne zajednice te na nasilje u udomiteljskim obiteljima', rekla je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, osuđujući dosadašnji način postupanja u slučajevima nasilja u obitelji jer se od žena, najčešćih žrtvi, očekivalo da 'same riješe probleme tako da napuste dom'.

Tagovi: lgtbiq, nasilje, obitelj

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM