Vijesti

15.10.2009. 14:14:11 (Metro)

Šest zagrebačkih fontana obojano u dugine boje

Plavi Tomislavac

Plavi Tomislavac

U znak proslave i obilježavanja međunarodnog "Coming out" dana šest poznatih zagrebačkih fontana dobilo je danas svaka svoju boju koje zajedno tvore šest duginih boja sa zastave LGBT (lezbijskog, gej, biseksualnog, transrodnog) pokreta.
Crvena - "Džamija", narančasta - Trg hrvatskih velikana odnosno "Burza", žuta - Manduševac, zelena - Zrinjevac, plava - "Tomislavac", ljubičasta - Trg Ante Starčevića ispred "Esplanade" - ljubičasta.

Na taj način i ove godine je kugA (Kulturna ulična gej akcija) Zagrebu poručila da "mi, LGBT osobe u ovom gradu živimo i da želimo i nastojimo živjeti otvoreno i slobodno, ne skrivajući vlastite identitete." 'Outanjem' okolini, prijateljima, obitelji, široj javnosti LGBT osobe osnažuju sebe, a društvo čine pravednijim, boljim i raznolikijim.

Šest obojanih zagrebačkih fontana stoga su mali, ali originalan i hrabar "coming out", simpatična umjetnička intervencija i poklon našemu gradu, doprinos njegovoj raznolikosti i šarolikosti.

Nadahnuće za bojanje zagrebačkih vodoskoka dolazi od projekta "366 rituala oslobađanja" umjetnika Igora Grubića koji je povodom dolaska Georgea Busha u Zagreb obojio vodu u crveno u fontani ispred HNB-a, na Trgu hrvatskih velikana.

Fontane nisu ni na koji način oštećene ili nagrđene. Voda je obojana prirodnim pigmentom koji se ispire ispuštanjem vode.

 

Svake godine 11. listopada lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe obilježavaju "Coming out" dan, odnosno dan izlaska iz šutnje i prekida skrivanja svoga identiteta i ljubavi. Taj je dan prvi puta proslavljen 1988. godine kada je pola milijuna LGBT osoba sudjelovalo na demonstracijama za jednaka prava u Washingtonu i otada se obilježava diljem svijeta.

Ideja ovog blagdana jest podizanje vidljivosti i svijesti o pravima i problemima LGBT osoba, kao i ohrabrivanje pripadnika naše zajednice da svoj identitet i ljubav slobodno izražavaju i žive. To se može učiniti na brojne načine, a jedan od njih je i isticanje simbola LGBT pokreta, od kojih su najpoznatije dugine boje.

KugA je neprofitna, neregistrirana i dobronamjerna grupa građana i građanki koja potiče slobodu, jednakopravnost i ravnopravnost svih ljudi, napose se zalažući za afirmaciju i vidljivost LGBT osoba.

Tagovi: coming out, gay, lezbijke, lgbtiq

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

jk fan klub:
super akcija, bravo kugA!
16.10.2009. 10:53

Stup srama

Iz drugih medija

AEM