Vijesti

19.10.2009. 09:46:26 - Marina Šerić (Večernji list)

Žene su najveće žrtve recesije, ali i najjači zamašnjak oporavka

Žene su tihe žrtve trenutačne financijske i gospodarske krize, a od svakog dolara međunarodne pomoći za razvoj one dobiju samo pola centa. Iračanka Zainba Salbi, koja je ovog vikenda sudjelovala na petom Ženskom gospodarskom forumu u francuskom Deauvilleu, kazala je kako su joj žene u Kongu kazale da za žene na Zapadu financijska kriza znači promjenu u stilu života, dok je za žene u Africi to pitanje života i smrti.


U svom duboko emocionalnom izlaganju pred skupom eminentnih i aktivnih dama svijeta kći bivšeg pilota Sadama Huseina i osnivačica organizacije "Žene za žene", sa sjedištem u Washingtonu, kazala je kako je u posljednjih nekoliko godina uspjela angažirati ženske snage i pružiti pomoć za 200 iračkih žena da se spase od posljedica rata te da steknu ekonomsku neovisnost. U tim su joj nastojanjima pomogle Oprah i Angelina Jolie.

Nas ovome se skupu okupilo oko tisuću žena, među kojima je bilo i aktivistica za ženska prava, političarki i uglednih i moćnih poslovnih žena. No ovaj ženski gospodarski forum nije privukao pozornost medija kao onaj "muški", koji se svake godine održava u švicarskom gradu Davosu.

Glavna je tema kako sagraditi globalni financijski sustav koji bi zadovoljavao i potrebe siromašnih žena u Africi i bogatih bankara na Wall Streetu. Među zvijezdama skupa bila je i jedna od direktorica Svjetske banke i bivša nigerijska ministrica financija Ngoz Okonjo-Iweala, koja je naglasila da siromašne zemlje nisu prouzročile ovu financijsku krizu, ali da zbog nje najviše pate te da za njih nema nade i naznaka oporavka. Također je kazala da žene i djevojke u siromašnim, ratom pogođenim zemljama trpe najviše zato što se moraju nositi s ratom, nestašicom hrane i lijekova te s kreditnom krizom.Ušteđevina za obitelj
Ideja koju je skup želio promovirati ponajprije je to da ekonomsko jačanje žena nije samo pitanje pravednosti i ravnopravnosti među spolovima - analitičarke iz banke Goldman Sachs izradile su studiju koja pokazuje da su žene spremnije od muškaraca svoju ušteđevinu potrošiti za dobrobit obitelji, što u konačnici donosi dobrobit cijelom društvu.

Tagovi: ekonomija, ekonomska kriza, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM