GenderFacts

Je li izvješće dr. Hillary Cass potvrda o štetnosti blokatora puberteta?

Malinformacije o rodno-podržavajućoj skrbi i blokatorima hormona

Iako su navodi o prekidu izdavanja blokatora puberteta u Engleskoj točni, način na koji se izvještava o čitavom izvješću može se okarakterizirati kao malinformacije, odnosno informacije koje su zlonamjerne i žele nanijeti štetu.

Provjera

Foto: Karolina Grabowska (pexels.com)

Izvješće pedijatrice dr. Hillary Cass utjecalo je na nedavnu odluku NHS-a (National Health Service, javnozdravstveni sustav u Ujedinjenom Kraljevstvu) da ukine izdavanje blokatora puberteta za mlade ispod 18 godina u Engleskoj. U izvješću se navodi da su dokazi koji podupiru liječenje poput blokatora puberteta “klimavi” i poziva na “izuzetan oprez” u dopuštanju maloljetnicima da započnu liječenje.

Blokatori puberteta su lijekovi koji sprečavaju tijelo da proizvodi hormone poput testosterona i estrogena koji uzrokuju fizičke promjene tijekom puberteta, kao što su razvoj grudi, razvoj dlaka na licu, pojava menstruacije, itd. Ti lijekovi se također koriste za liječenje različitih medicinskih problema poput endometrioze, fibroidnih tumora u maternici, uznaprednovanog ili kasnog stadija raka prostate te centralnog preranog puberteta. U kontekstu Cassinog izvješća, ali i ovog članaka, blokatori puberteta bili su namijenjeni trans mladima s rodnom disforijom, kako bi se privremeno spriječio pubertet što bi omogućilo vrijeme za istraživanje dostupnih opcija po pitanju rodno podržavajuće medicinske skrbi.  

Ta je vijest i kod nas prenesena na portalima, od kojih su neki bliski stavovima Katoličke crkve ili su dio katoličkih informativnih agencija (1, 2, 3, 4) kao potvrda o štetnosti blokatora puberteta. Mnogi mediji u UK-u su, kao i kod nas, nekritički prenijeli Cassino izvješće. Primjerice, neki su pozdravili Dr. Hillary Cass kao “glas zdravog razuma”, dok drugi tvrde da je izvješće “odbacilo” korištenje blokatora puberteta (1, 2).

Izvješće dr. Hillary Cass

Preliminarni dijelovi izvješća objavljeni su već 2022 godine. Dr. Cal Horton, znanstveni suradnik u Centru za istraživanje i praksu politike raznolikosti Oxford Brookes, objavio je akademski rad u kojem je izrazio zabrinutost zbog preliminarnih rezultata Cassinog izvješća. U članku ‘Cassino Izvješće: Cis-nadmoć u UK-ovom pristupu zdravstvenoj skrbi za trans djecu’ (‘The Cass Review: Cis-supremacy in the UK’s approach to healthcare for trans children‘), objavljenom u Međunarodnom Časopisu za Transrodno Zdravlje (The International Journal for Transgender Health), Horton tvrdi da preliminarne preporuke izvješća promiču cis-normativne standarde i ideale.

U njegovu članku prikazana su i istražena četiri problema: (1) predrasude; (2) cisnormativna pristranost; (3) patologizacija i (4) nedosljedni standardi dokaza. Svaki od ovih problema utječe na pristup Cassinog izvješća prema zdravstvenoj skrbi trans djece, s negativnim posljedicama za zdravlje, prava i dobrobit trans djece.

Nedavno objavljeno cijelo izvješće pati od istih problema kao i preliminarni rezultati. Dr Hane Maug također kritizira Cassino izvješće da sadrži mnoge preporuke i tvrdnje koje su netočne, empirijski nepotkrijepljene, etički neprihvatljive i utemeljene na cisheteronormativnim predrasudama. Dr Hane Maug je primijenjeni filozof i klinički etičar u klinici za uslugu zdravstvene skrbi za transrodne osobe GenderGP. Njegov najnoviji akademski članak, također, tvrdi da je sve više empirijskih dokaza koji pokazuju dobrobiti rodno afirmiranog hormonskog liječenja za psihološko zdravlje i društvenu dobrobit trans adolescentne populacije. Na temelju razmatranja principa dobrobiti, neškodljivosti, autonomije i pravde, Dr Maug tvrdi da je omogućavanje pristupa hormonskom liječenju etički potrebno. Smatra da je ono rodno podržavajuće za trans adolescente i da su trenutna ograničenja takvog liječenja etički pogrešna.

Dodatno, cijelo Cassino izvješće je zapravo pregled literature i podataka iz postojećih studija o učincima rodno podržavajuće medicinske skrbi za trans mlade. Ali, prema Maugu, taj pregled literature je neadekvatan. Cassino izvješće je odbacilo veliki broj studija i izostavlja studije iz posljednje dvije godine. U svojoj analizi zanemaruje ogromnu količinu dokaza o prednostima rodno podržavajućeg medicinskog tretmana za trans mlade.

Upravo to je bila i kritika Profesionalne udruge za zdravlje transrodnih osoba Aotearoa (PATHA) koja je dovela u pitanje tvrdnje iznesene u izvješću o tome da nema dovoljno dokaza koji podupiru učinkovitost rodno afirmirane skrbi. I oni tvrde da se u izvješću zanemaruje značajan broj studija koje pokazuju prednosti rodno podržavajuće skrbi te da je u jednom pregledu literature, 101 od 103 studije odbačeno. PATHA je također kritizirala i to što u izradu izvješća nisu bili uključeni trans ili rodno nebinarni stručnjaci_kinje te ističu zabrinutost zbog potencijalne anti-trans pristranosti samog izvješća.

Odbacivanje dokaza iz studija koje nisu randomizirane kontrolne studije

Sveučilište u Cornellu je u svojem istraživanju analiziralo akademske studije o učincima promjene roda na sveukupno zdravlje i dobrobit trans osoba u vremenskom periodu od 20 godina. Identificirali su 55 studija koje se sastoje od primarnih istraživanja na ovu temu, od kojih je 51 (93%) otkrilo da promjena spola poboljšava opću dobrobit transrodnih osoba, dok 4 (7%) navode mješovite ili nulte nalaze. Nisu pronašli studije koje bi zaključile da promjena spola uzrokuje štetu.

Cassino izvješće je odbacilo dokaze iz studija koje nisu bile randomizirane kontrolne studije. Međutim, Dr. Maug tvrdi da su randomizirane kontrolne studije neizvedive i neetične za mnoge medicinske intervencije, uključujući rodno podržavajuće medicinske tretmane za trans mlade. Randomizirane kontrolne studije uključuju kontrolnu skupinu i eksperimentalnu skupinu. U ovom slučaju, eksperimentalna skupina bi dobila blokatore puberteta, a kontrolna skupina bi dobila placebo. Vrlo je očito zašto je takav način istraživanja veoma problematičan u ovom slučaju. To bi značilo da bi sudionicama_ima istraživanja iz kontrolne skupine bilo vrlo očito jesu li ušle u pubertet što bi moglo negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

U skladu s tim, dokazi iz randomiziranih kontroliranih ispitivanja često nisu potrebni za mnoge medicinske intervencije, uključujući pobačaj, apendektomiju za akutni apendicitis (upala slijepog crijeva), popravak aneurizme aorte i tako dalje. Pretpostavka da randomizirana kontrolirana ispitivanja predstavljaju „zlatni standard” u medicini utemeljenoj na dokazima kritizirana je zbog zanemarivanja drugih važnih izvora dokaza.

S time se slaže i Dr. Portia Predny, potpredsjednica Australske profesionalne udruge za trans zdravlje (AusPATH). Ona smatra da je Cassino izvješće u suprotnosti sa trenutnom bazom dokaza, konsenzusom stručnjaka_inja i većinom kliničkih smjernica diljem svijeta. Svjetska profesionalna udruga za zdravlje transrodnih osoba (WPATH) odbacila je nalaze Cassinog izvješća, posebno u vezi s mentalnim zdravljem i učinkovitosti liječenja. “Temelji Cassovog izvješća ukorijenjeni su u pogrešnoj premisi da će nemedicinske alternative skrbi rezultirati manjim stresom kod adolescenata”, napisali su predstavnici_e organizacije. “[P]olitike koje ozbiljno ograničavaju pristup fizičkoj zdravstvenoj skrbi i usredotočuju se gotovo isključivo na mentalnu zdravstvenu skrb za populaciju koju [Svjetska zdravstvena organizacija] ne smatra inherentno mentalno bolesnom, štetne su i nemaju mjesta u medicini gdje postoje kliničke smjernice.“

Citiranje profesora Ashely Grossmana

Iako je Index.hr donekle ‘neutralno’ prenio ovu vijest, problematično je to što u vezanom članku kojeg potpisuju Index Mame[1]citira profesora Ashley Grossmana, znanstvenika s Oxforda, koji tvrdi da blokatori puberteta mogu nanijeti trajnu štetu. Njemu suprotstavljaju trans aktivističku grupu TransSafetyNow odnosno njihovu izjavu s društvene platforme X, o tome kako se ‘transrodna djeca suočavaju s problemima i nepravdom na svakom koraku.’

Takav način izvještavanja insinuira da su mišljenja trans aktivistkinja i aktivista utemeljena samo u aktivizmu, a mišljenje određenih profesora utemeljena u znanosti. Izjava profesora Grossmana je u sukobu s nekoliko vodećih američkih organizacija poput Američke Akademije Pedijatrije, Endokrinog Društva, Američkog Fiziološkog društva i Svjetske profesionalne udruge za zdravlje transrodnih osoba (WPATH). Te organizacije navode kako su efekti blokatora puberteta reverzibilni, odnosno da se prestankom uzimanja blokatora pubertet normalno nastavlja. Također, navode da su blokatori puberteta u upotrebi od 1980.-ih od kada ih se upotrebljava za sprječavanje takozvanog preuranjenog puberteta kod cis djece. Bilo kakva hormonska terapija sadrži određene rizike, ali istraživanja o dugoročnim rizicima blokatora puberteta, posebice u smislu metabolizma kostiju i plodnosti, trenutno su ograničena i daju različite rezultate. S toga se ne može sa sigurnošću tvrditi da blokatori puberteta nanose trajnu štetu. Također, samo Cassino izvješće tvrdi da ne postoje dugoročni indikatori o posljedicama blokatora puberteta.

Društvena i politička klima u UK

Kako piše Freddy McConnell za The Guardian, ova odluka NHS-a i cijelo Cassino izvješće mora se promatrati unutar društvene i političke klime u UK-u po pitanju trans prava. U posljednjih nekoliko godina Ujedinjeno Kraljevstvo je palo na 15. mjesto na europskoj ljestvici ravnopravnosti LGBT+ osoba (2016-te godine UK je bilo treće). Uz to, Vijeće Europe ga je uz Mađarsku, Tursku i Rusiju istaknulo kao državu u kojoj su prava LGBT+ osoba na udaru od strane političkih osoba, uključujući vlade.

Također, u UK-u je vidljiv nagli porast transrodnih zločina iz mržnje, što izvješće UN-a izravno pripisuje “toksičnoj prirodi javne rasprave oko seksualne orijentacije i rodnog identiteta”. Unatrag četiri godine zabilježen je porast od 156% zločina iz mržnje prema trans osobama, navodi Ell Folan za Novara Mediu. Također, Daily Mail, najčitaniji britanski tabloid, povećao je broj članaka o trans osobama za 1817% unatrag deset godina. Od samo šest članaka u siječnju 2013. do nevjerojatnih 115 članaka u siječnju 2023. Od tih 115 članaka, 100 članaka bi se moglo opravdano kategorizirati kao članci koji prikazuju trans osobe u negativnom svjetlu.

Utjecaj na prava trans mladih u UK i šire

Iako će izvješće vjerojatno utjecati na prava trans mladih u Ujedinjenom Kraljevstvu, još uvijek nije jasno hoće li utjecati na politiku u inozemstvu. Medicinske organizacije u Australiji navele su kako ne planiraju implementirati preporuke Cassinog izvješća, navodeći preusku usredotočenost na trenutnu politiku NHS-a i pogrešno usmjereno stajalište o istraživačkom procesu.

Mreža za Ravnopravnost – Trans Škotska je također navela na svojoj web stranici zabrinutost oko Cassinog izvješća. Kažu da ga je nemoguće samo kopirati i zalijepiti preporuke iz izvješća u škotski kontekst. Ističu, zabrinjavajuće je to što se iz izvješća može iščitati poruka da bi najbolje bilo da mladi uopće ne započnu proces tranzicije. Smatraju da je jedino razumno polazište da je najbolji ishod za bilo koje dijete ili mladu osobu potpuno individualan. Naravno da neće sva djeca i mladi ljudi koja_i istražuju ili propituju svoj rodni identitet, ili čak doživljavaju nevolje zbog toga, nužno doći do toga da sebe shvaćaju kao trans ili proći kroz tranziciju. Ali za one koje hoće i za koje je tranzicija prava opcija, zdravstvene usluge ne mogu biti osmišljene na premisi da je tranzicija najmanje poželjan ishod i da se prvo trebaju iscrpiti sve druge alternative.

Više od 100 znanstvenica_ka potpisalo je otvoreno pismo Feminističke mreže za rodnu ravnopravnost (Feminist Gender Equality Network) u UK-u, osuđujući izvješće kao “opasno i potencijalno štetno za trans djecu” zbog “nepravilne metodologije, neprihvatljive pristranosti [i] problematičnih i nepotkrijepljenih zaključaka”.

Problematičan način izvještavanja

Zaključno, Cassino izvješće nije proizvelo nikakve nove podatke. Iako su navodi o prekidu izdavanja blokatora puberteta u Engleskoj točni, način na koji se izvještava o čitavom izvješću može se okarakterizirati kao malinformacije, odnosno informacije koje su zlonamjerne i žele nanijeti štetu. U ovom slučaju radi se o nanošenju štete, ne samo trans mladima i svima koje se bore za trans prava, već i široj javnosti.

Ipak, važno je napomenuti da cijelo izvješće nije u potpunosti negativno. Dr. Cass je, također, preporučila da se trebaju otvoriti nove, regionalno raspoređene klinike za trans zdravstvenu skrb za razliku od jedne centralne klinike. Također, Cassino izvješće kritizira jako duge liste čekanja na trans zdravstvenu skrb u NHS-u.

*Projekt GenderFacts se financira kroz bespovratna sredstva iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost, dodijeljena od strane Agencije za elektroničke medije.  Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije. Europska unija i Europska komisija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih.


[1] Zanimljivo je to što je transfobija u Ujedinjenom Kraljevstvu najviše došla do izražaja zbog portala za mame zvanog Mumsnet koji je radikalizirao britanske mame kao terfovke: https://lux-magazine.com/article/the-road-to-terfdom/