Politika ispravaka i nadopuna

Politika ispravaka i nadopuna portala Libela.org i rubrike GenderFacts

Libela.org kroz rad na portalu, a posebice u rubrici GenderFacts, nastoji maksimalno smanjiti mogućnost pogreške. No, kako smo svjesni/e da se pogreške uvijek mogu dogoditi, ispravljamo ih u najkraćem mogućem roku, nakon što smo informirani/e o pogrešci u našim tekstovima.

Ako ste primijetili/e neku pogrešku ili smatrate da neke informacije zahtijevaju dopunu javite se na info@libela.org

Na svu elektroničku poštu koja sadrži zahtjev za ispravak ili dopunu, a zahtjev je obrazložen i potkrijepljen relevantnim izvorima, odgovaramo u najkraćem roku. Glavni/a urednik/ica izvještava novinara/ku koji/a je radio/la na članku o nužnosti ispravka i/ili dopune.

Način na koji ispravljamo/dopunjavamo pogrešno napisane informacije, ovisno o vrsti pogreške:

  1. Činjenične pogreške

Ako se, unatoč svim mjerama opreza, dogodi da izvorno objavljen tekst sadrži činjenične pogreške, Libela.org će žurno ispraviti grešku. U tekst ćemo unijeti ispravak informacije, na jasno vidljiv način (podebljano, na vrhu teksta), uz datum ispravka i relevantno objašnjenje.

  1. Pravopisne, tipografske ili gramatičke pogreške

U slučaju da je nužno ispraviti pravopisnu, tipografsku i/ili gramatičku grešku, ispravak takvih grešaka nećemo posebno naznačiti u tekstu. Grešku ćemo, naravno, ispraviti.

  1. Nadopune teksta

Ponekad se o temama koje obrađujemo na portalu mogu pojaviti nove relevantne informacije, koje nam nisu bile poznate za vrijeme pisanja i objave originalne verzije teksta. Kako bi naši čitatelji/ice uvijek imali najnovije i najrelevantnije informacije, tekstove nadopunjavamo novim saznanjima.

Nove informacije koje ne utječu na smisao i zaključak izvornog teksta objavljujemo na dnu teksta, u kurzivu sa zvjezdicom. One sadrže datum ispravka i relevantno objašnjenje.

Nove informacije koje značajnije utječu na smisao i/ili zaključak izvornog teksta objavljujemo na vrhu teksta, podebljane sa zvjezdicom. One sadrže datum ispravka i relevantno objašnjenje.

Dodatne informacije:

Sukladno Zakonu o medijima, ispravak se može tražiti u roku od 30 dana od objave nepotpune ili netočne informacije u tekstu. Zahtjev se podnosi pisanim putem, na info@libela.org, te uz obrazloženje i potkrjepu relevantnim izvorima, mora sadržavati sve potrebne podatke o podnositelju/ici zahtjeva za ispravak.

Poveznice na sve ispravljene tekstove (koji su sadržavali pogreške koje su utjecale na sam tekst ili njegov smisao/zaključak) nalazit će se na dnu ove stranice kako bi, na jednom mjestu, bile dostupne našim čitateljima/icama i u želji da transparentno pristupamo javnim podacima i informacijama.