Razgovor

 • 'Kao žena ne mogu ne reagirati jer me se aktualne prijetnje osobno tiču'

  'Kao žena ne mogu ne reagirati jer me se aktualne prijetnje osobno tiču'

  U Rijeci je početkom trećeg mjeseca, odnosno od 2. do 8. marta održana zanimljiva akcija naziva "7 dana za ženu" . Cilj akcije "7 dana za ženu" bio je ukazati na problem sustavnog kršenja ljudskih prava žena u kojima prečesto sudjeluje i niz institucija države i lokalne samouprave, ali i (...)

 • Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

  Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

  Nova kampanja, pod nazivom #NIJEkompliment , pokrenuta je s ciljem osvještavanja mladih ljudi o seksualnom uznemiravanju i negativnim posljedicama koje iz njega proizlaze . Kampanju su pokrenule volonterke u suradnji sa Ženskom sobom , a provodi se u sklopu projekta " ! ", kojeg (...)

 • Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!

  Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!

  Ususret 8. martu , Međunarodnom danu žena , kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, a istovremeno je taj dan simbol borbe protiv neravnopravnosti, seksizma i revizionizma, u Zagrebu se organizira Noćni marš. Iako mnogi i mnoge misle da su žene izborile sva prava, (...)

 • Reproduktivna prava žena: ljudsko pravo i kamen spoticanja konzervativnih politika

  Reproduktivna prava žena: ljudsko pravo i kamen spoticanja konzervativnih politika

  Prema demografskoj prognozi World Population Reviewa , Hrvatska je 14. zemlja među demografski najugroženijim zemljama svijeta, a predviđa se da će se hrvatska populacija do 2050. godine smanjiti na brojku od 3,1 milijuna stanovnika. Broj stanovnika u Hrvatskoj je, s druge strane, svoj vrhunac (...)

 • 'TTIP umanjuje demokratski kapacitet i daje preveliku moć korporacijama'

  'TTIP umanjuje demokratski kapacitet i daje preveliku moć korporacijama'

  Ponovno u tišini u Bruxellesu se odvija 12. runda pregovora o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu između SAD-a i Europske unije, koji traju već dvije godine. Iako Hrvatska, otkada je postala članica Unije, sudjeluje u tim pregovorima, u domaćoj javnosti malo se zna o (...)

 • Opstetričko nasilje nad ženama po 'pravilima struke'

  Opstetričko nasilje nad ženama po 'pravilima struke'

  Prije nekoliko dana u javnosti je odjeknula užasna priča iz vinkovačkog rodilišta gdje je uslijed niza neodgovornih intervencija i neintervencija život izgubila beba. Žena koja je rađala proživjela je užasno iskustvo popraćeno uvredama i zanemarivanjem od strane medicinskog osoblja, koje je njoj (...)

 • 'Trans* teme i dalje su tabu'

  'Trans* teme i dalje su tabu'

  Trans* Mreža Balkan je mreža aktivista i aktivistkinja na području Balkana koju je osnovala grupa individualnih aktivista i aktivistkinja te osoba iz Queer Montenegra, Trans* BIH i Trans Aid-a u travnju 2014. godine iz želje da pruži široj zajednici trans* osoba podršku.

 • Nancy Fraser: 'Demokracija je oboljela jer banke upravljaju društvenim odnosima'

  Nancy Fraser: 'Demokracija je oboljela jer banke upravljaju društvenim odnosima'

  Uvjeti radničke klase na globalnom Sjeveru približavaju se onima na globalnom Jugu. Tijekom posljednja dva desetljeća, svjedočimo neprekidnoj globalnoj krizi našeg političkog sustava, od sve većeg tržišta prekarnog rada do monopolizacije masovnih medija.

 • 'Odlučile smo se boriti protiv osjećaja bespomoćnosti i prozvati odgovorne'

  'Odlučile smo se boriti protiv osjećaja bespomoćnosti i prozvati odgovorne'

  Sanja Kovačević novinarka je na Libeli, koja je napisala seriju članaka o svim aspektima problema nasilja nad ženama , ubojstava žena od strane njihovih partnera i bliskih članova obitelji te, u konačnici, femicida u cjelini. Zajedno s još nekoliko entuzijastkinja i aktivistkinja prije (...)

 • Marin Živković: 'Putem mjera zapošljavaju se oni/e koji/e bi se ionako zaposlili/e'

  Marin Živković: 'Putem mjera zapošljavaju se oni/e koji/e bi se ionako zaposlili/e'

  U medijima i na društvenim mrežama nerijetko se raspravlja o generalnoj nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj pri čemu u prvi plan obično dolaze nezaposleni mladi, upravo zbog popularnosti mjera poput Garancije za mlade koja je u javnom diskursu povećala interes za temu.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM