Razgovor

 • Želimo jednakost na Kosovu!

  Želimo jednakost na Kosovu!

  Haveit , grupa od četiri djevojke iz Prištine umjetnošću se bore protiv pravila "morala", nacionalizma, diskriminacije i socijalne nepravde. Njihovi provokativni javni nastupi reflektiraju licemjerje društva i patrijarhata. Kolektiv je sastavljen od dva para sestara, Hane i Vese Quena (...)

 • Pisati o slobodi bez da ju pokušamo živjeti je samozavaravanje

  Pisati o slobodi bez da ju pokušamo živjeti je samozavaravanje

  Peter Gelderloos je zagovornik anarhizma i pisac iz Virginije. Neki njegovi naslovi su How Nonviolence Protects the State , Consensus , Anarchy Works , The Failure of Nonviolence, putopisna novela To Get to the Other Side itd.

 • Bobbie Gentry: Portret jedne feministkinje

  Bobbie Gentry: Portret jedne feministkinje

  Country glazba uvijek je bila dom jakim ženama koje su se uzdignule s feminističkim i protofeminističkim pjesmama – sjeti se pjesme Kitty Wells "It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels", pjesma Lorette Lyn "The Pill" i većinski dio repertoara Dolly Parton.

 • 40 dana selektivnog humanizma

  40 dana selektivnog humanizma

  Ovaj tekst nastao je na temelju razgovora s Antom Čaljkušićem, voditeljem hrvatskog ogranka međunarodne inicijative '40 Days for Life'. Proces pisanja teksta bio je dug i ne pretjerano lagan (poglavito zbog toga što se Čaljkušić pokazao kao ugodna osoba koja je uzela vremena da odgovori na naša (...)

 • Mirjana Kučer: Borba za ravnopravnost nikako nije završena priča

  Mirjana Kučer: Borba za ravnopravnost nikako nije završena priča

  Feministička aktivistkinja Mirjana Kučer članica je splitske feminističke udruge Domine od samih početaka ranih 2000-ih, trenutno je zaposlena kao izvršna koordinatorica udruge, a aktivna je i kao koordinatorica Ženske mreže Hrvatske. Godinama zastupa ženska ljudska prava, autorica je brojnih (...)

 • 'Rat je poput droge'

  'Rat je poput droge'

  Janus Metz Pedersen je danski redatelj poznat po sjajnom dokumentarcu Armadillo . Armadillo je film koji prati grupu danskih vojnika na misiji u Afganistanu, u bazi Armadillo na jugu zemlje. Iznad svega, to je film o kaosu rata, unutarnjem i vanjskom, o pričama koje vojnici pričaju u (...)

 • RAD - novine o radničkim pravima i radu

  RAD - novine o radničkim pravima i radu

  Nakon niza godina neprisutnosti rada i radništva u medijima, došlo je vrijeme da se takva slika promijeni. Medijska scena u Hrvatskoj dobila je novog člana, novine o radnim pravima i suradnji – RAD . Sve je započelo od ideje stvaranja fronte sindikata i civilnog sektora u borbi (...)

 • 'Potrebno je povećati vidljivost mladih LGBT osoba kroz edukaciju'

  'Potrebno je povećati vidljivost mladih LGBT osoba kroz edukaciju'

  U kolovozu 2014. godine na snagu je stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola . Protivnici/ce donošenja tog zakona, odnosno pokretači/ce referenduma Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?, udruga U ime obitelji i (...)

 • Želim da dokumentarni filmovi budu osobno iskustvo

  Želim da dokumentarni filmovi budu osobno iskustvo

  Jedna od najznačajnijih autorica dokumentarnog filma, Kim Longinotto posebna je gošća 11. ZagrebDox festivala. Gotovo 40 godina Kim u filmovima progovara, suosjeća i daje glas zlostavljanim, višestruko diskriminiranim, snažnim ženama diljem svijeta.

 • Trojanac TTIP ugrožava standard naših života

  Trojanac TTIP ugrožava standard naših života

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija