Razgovor

 • Počnimo najbolje što se može u situaciji u kojoj se nalazimo!

  Počnimo najbolje što se može u situaciji u kojoj se nalazimo!

  Andreja Kulunčić hrvatska je umjetnica izrazito aktivna i priznata kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Kroz svoj izrazito inkluzivan, interaktivan, user friendly rad na području društveno angažirane umjetnosti, Andreja Kulunčić pokazuje kako umjetnost može biti kritička, (...)

 • Biskupi zaboravili na svoje poslanje

  Biskupi zaboravili na svoje poslanje

  Gospođo Škrabalo, biskupi katoličke crkve su nakon nedavne sjednice podržali sisačkog biskupa Vladu Košića, koji je bio na dočeku Darija Kordića, ratnog zločinca koga je presudio međunarodni sud i koji se zbog toga našao na meti nekih kritičara/ki, a što su biskupi označili kao "neprimjerene (...)

 • LGBT zajednica na Kosovu - buđenje iz zimskog sna

  LGBT zajednica na Kosovu - buđenje iz zimskog sna

  Kosovo je nedavno dobilo novu LGBT organizaciju – Centar za jednakost i slobodu (CEL). Prenosimo razgovor s portala Diskriminacija.ba s osnivačicom i aktivistkinjom organizacije, Rajmondom Sylbijaom. Već duže vrijeme se čini da se LGBT (...)

 • Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso palestinska je pjesnikinja (također i istraživačica i aktivistkinja) koja je odrasla u Jordanu, u koji je njena obitelj izbjegla prije nekoliko desetljeća. Ima trideset i jednu godinu i u međuvremenu je u putovnici skupila pečate iz čitavog svijeta – živjela je, studirala i (...)

 • Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  U sklopu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu je nedavno održana međunarodna konferencija pod nazivom Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014 . Iako se bavljenje ženama u nasilnim sukobima i ratovima pretežito odvija samo unutar (...)

 • 'Umjetnici/e u Iranu žele prijeći granice i otvoriti se svijetu'

  'Umjetnici/e u Iranu žele prijeći granice i otvoriti se svijetu'

  Status i afirmacija žena, te nejednaka zastupljenost obaju spolova veliki je problem u filmskoj industrija koja i dalje bilježi visoku mušku dominaciju. Iako malobrojne kao i u mnogim sličnim granama umjetnosti, žene u animaciji svake godine bilježe sve više uspješnih projekata.

 • 'Društvo cvate kada muškarci preuzmu ravnopravnu brigu o djeci'

  'Društvo cvate kada muškarci preuzmu ravnopravnu brigu o djeci'

  Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prije četiri godine pravo na roditeljski dopust koristilo svega stotinjak očeva, dok je prošle godine njihov broj narastao na više od devetsto. To znači da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, od ukupnog broja parova pravo na roditeljski dopust koristi dva (...)

 • 'Pride je solidarna borba za jednakopravnost svih ljudi'

  'Pride je solidarna borba za jednakopravnost svih ljudi'

  "Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo. Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša (...)

 • Želimo bolje razumjeti ljudsku seksualnost

  Želimo bolje razumjeti ljudsku seksualnost

  Judtih Reisman nalazi se na desetodnevnoj turneji po Hrvatskoj tijekom koje iznosi niz optužba na račin Kinsey instituta. Stoga smo razgovarale s Jennifer Bass, direktoricom za odnose s javnošću Kinsey instituta za istraživanje spola, roda i reprodukcije iz Bloomingtona (IN, USA).

 • 'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  Vlasta Delimar najpoznatija je hrvatska body-art umjetnica/performerica koja je kroz svoj 35-godišnji multimedijalni umjetnički rad koristila seksualnost kao svojevrsnu političku borbu. U umjetnosti je zauzela aktivnu ulogu žene – žene koja odlučuje i koja djeluje u društvenom (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija