Razgovor

 • Rebecca Gomperts: ' Inducirani pobačaj više nikada ne mora biti nesiguran'

  Rebecca Gomperts: ' Inducirani pobačaj više nikada ne mora biti nesiguran'

  Rebecca Gomperts je nizozemska ginekologinja, aktivistkinja i umjetnica. Osnivačica je Women on waves i Women on web , inicijativa koje ženama širom svijeta omogućuju siguran pobačaj. Women on web je online servis za konzultaciju i nabavku lijekova za siguran prekid trudnoće, dok (...)

 • 'Povijest je stroj! Povijest je Montažstroj!'

  'Povijest je stroj! Povijest je Montažstroj!'

  Montažstroj hrvatski je neologizam, a sastoji se od riječi 'montaža' "u značenju spajanja, filmske i video montaže, ali i rada na pokretnoj traci i riječi 'stroj' u smislu futurističkog ideala s početka 20. stoljeća apliciranog na sve vrste umjetnosti, a također i u značenju postrojavanja i (...)

 • Memento prijateljstva

  Memento prijateljstva

  Deset svestranih prijateljica osnovalo je novu splitsku Kulturno umjetničku udrugu Flomaster koja se već na samom početku svog rada istaknula zanimljivim projektima i nominacijom za LOTY 2014 . Neposredni povod za razgovor s djevojkama iz Flomastera njihova je izložba Memento (...)

 • Raspravljajmo o feminizmu u kontekstu umjetnosti

  Raspravljajmo o feminizmu u kontekstu umjetnosti

  Definiranje feminizma i propitivanje položaja žena u umjetnosti otvara brojne mogućnosti novim generacijama koje svoje buduće profesije grade u tom smjeru. Zbog nedovoljno pozornosti koja je prisutna na području feminističke povijesti umjetnosti i suvremene vizualne kulture, mnogi studenti/ce (...)

 • O povijesti, sjećanju i životu blizu živih

  O povijesti, sjećanju i životu blizu živih

  Tamara Erde je francusko-izraelska redateljica koja kreativno djeluje u različitim medijima – od dokumentarnih i igranih filmova, do performansa i instalacija. Erde je hrabra umjetnička duša, koja često uzima ono najintimnije, duboko osobno, i prenosi to u svoju umjetnost.

 • Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  "Seksualno nasilje jedan je od najtežih oblika diskriminacije žena i kršenja njihovih ljudskih prava. Ono je jedan od oblika rodno uvjetovanog nasilja, definiranog kao nasilje usmjereno na žene zbog toga što su žene ili nasilje koje neproporcionalno pogađa žene [1] .

 • 'Najvažnije je da osobe s invaliditetom otvoreno progovore što mogu i trebaju!'

  'Najvažnije je da osobe s invaliditetom otvoreno progovore što mogu i trebaju!'

  U Kinu Europa održana je prva inkluzivna filmska projekcija " Koko 3: Ljubav ili smrt" namijenjena djeci i odraslima s oštećenjem vida i sluha. Radi se o zajedničkom projektu Kina Europe, Zagreb Film Festivala, Udruge "Zamisli", Udruge slijepih Zagreb te Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba.

 • 'Krenimo od onog što je dobro'

  'Krenimo od onog što je dobro'

  Ako ste nedavno šetali beogradskim ulicama, mogli ste primijetiti zanimljive poruke koje su ostavljene po cijelom gradu. U šaljivom duhu, dvosmislene, ali i dovoljno intrigantne da vam privuku pažnju i natjeraju vas na razmišljanje. Iza projekta se krije Inspektor Yoda Zgužvani , (...)

 • 'Bolji položaj žena znači bolji život za sve'

  'Bolji položaj žena znači bolji život za sve'

  CRVENA je udruženje za umjetnost i kulturu čiji je glavni cilj razvoj kulture i umjetnosti u BiH s naglaskom na žensko stvaralaštvo, te umrežavanje umjetnika/ca koji se bave srodnim aktivnostima u cijeloj regiji i svijetu. Nedavno sam se imala prilike pobliže upoznati s ovim zanimljivim (...)

 • Pjesmom do socijalne i ekonomske promjene

  Pjesmom do socijalne i ekonomske promjene

  Marš Solidarnosti: Trešnja je crvena! održat će se u subotu 22. studenoga. Radi se o sedmom maršu Mreže antifašistkinja Zagreba , koji će se sastojati od edukacijsko – revolucionarne šetnje Trešnjevkom te tribine i zabavnog programa u Centru za kulturu Trešnjevka.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija