Razgovor

 • 'Jednostavno nećemo šutjeti o kršenju prava žena u porodu'

  'Jednostavno nećemo šutjeti o kršenju prava žena u porodu'

  Danas se u bolnici u Vinogradskoj održava skup pod nazivom Psihosomatika u opstetriciji , gdje će se, između ostalog, raspravljati o afektivnim poremećajima vezanim uz menstrualne cikluse, psihijatrijskim poremećajima u trudnoći, itd.

 • 'Prevoditeljicama, kao i ženama općenito, jako nedostaje i pomaže zajedništvo'

  'Prevoditeljicama, kao i ženama općenito, jako nedostaje i pomaže zajedništvo'

  Za one koje ne znaju, Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir svoju je edukaciju započela u katoličkoj školi za djevojčice - mjestu gdje su se odgajale buduće pristojne žene i šutljive majke. Priča kaže da su učenice nastavu pohađale samo jednom tjedno i da je naglasak škole bio na (...)

 • Hasanbegović za Libelu: Moji tekstovi o ustašama manje su utjecajni od Tomićevih danas

  Hasanbegović za Libelu: Moji tekstovi o ustašama manje su utjecajni od Tomićevih danas

  Trebalo je to biti jedno sasvim obično druženje nakon posla na mjestu na koje najradije odem pogledati film. U sklopu kina postoji i kafić u kojemu smo sjedile za stolom i polagano primjećivale kako se pred kinom okuplja sve više i više ljudi.

 • Žene u emigraciji: lakše je uz međusobnu podršku i solidarnost

  Žene u emigraciji: lakše je uz međusobnu podršku i solidarnost

  Jasenka Villbrandt , rođena Zagrepčanka, stigla je u Berlin još 1971. godine kao 20-godišnjakinja. Nakon dvije godine studiranja, odlučila je prekinuti studij farmacije i pomalo avanturistički kreirati vlastitu samostalnost. Zaposlila se kao radnica u tvornici elektronskih uređaja, no vrlo je (...)

 • 'Zanima me područje između ekstrema, siva zona kojoj pripada većina ljudi'

  'Zanima me područje između ekstrema, siva zona kojoj pripada većina ljudi'

  Iris Zaki je izraelska redateljica koja živi u Londonu od 2009. godine. Svoj prvi kratki dokumentarac My Kosher Shifts (2011), snimila je u hotelu u kojem je radila kao recepcionerka da bi zaradila za život. Prije tri godine, Zaki je započela rad na doktoratu iz dokumentarnog snimanja.

 • Borna Sor za Libelu: 'Satira je napadanje moćnih. Ne mogu nas izbrisati.'

  Borna Sor za Libelu: 'Satira je napadanje moćnih. Ne mogu nas izbrisati.'

  U priopćenju HRT-a poslanom jučer medijima u kojem se pojašnjava odluka o ukidanju emisije "Montirani proces" navedeno je sljedeće: "Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj (...)

 • 'Kao žena ne mogu ne reagirati jer me se aktualne prijetnje osobno tiču'

  'Kao žena ne mogu ne reagirati jer me se aktualne prijetnje osobno tiču'

  U Rijeci je početkom trećeg mjeseca, odnosno od 2. do 8. marta održana zanimljiva akcija naziva "7 dana za ženu" . Cilj akcije "7 dana za ženu" bio je ukazati na problem sustavnog kršenja ljudskih prava žena u kojima prečesto sudjeluje i niz institucija države i lokalne samouprave, ali i (...)

 • Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

  Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

  Nova kampanja, pod nazivom #NIJEkompliment , pokrenuta je s ciljem osvještavanja mladih ljudi o seksualnom uznemiravanju i negativnim posljedicama koje iz njega proizlaze . Kampanju su pokrenule volonterke u suradnji sa Ženskom sobom , a provodi se u sklopu projekta " ! ", kojeg (...)

 • Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!

  Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!

  Ususret 8. martu , Međunarodnom danu žena , kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, a istovremeno je taj dan simbol borbe protiv neravnopravnosti, seksizma i revizionizma, u Zagrebu se organizira Noćni marš. Iako mnogi i mnoge misle da su žene izborile sva prava, (...)

 • Reproduktivna prava žena: ljudsko pravo i kamen spoticanja konzervativnih politika

  Reproduktivna prava žena: ljudsko pravo i kamen spoticanja konzervativnih politika

  Prema demografskoj prognozi World Population Reviewa , Hrvatska je 14. zemlja među demografski najugroženijim zemljama svijeta, a predviđa se da će se hrvatska populacija do 2050. godine smanjiti na brojku od 3,1 milijuna stanovnika. Broj stanovnika u Hrvatskoj je, s druge strane, svoj vrhunac (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM