Sa stavom

Muška kontracepcija: prekinuto istraživanje zbog nuspojava

Da, kontracepcija ima nuspojave i vrijeme je da se i muškarci suoče s njima

Da, kontracepcija ima nuspojave i vrijeme je da se i muškarci suoče s njima

anga

Žene mogu imati depresiju i akne kako bi spriječile neplanirane trudnoće, ali se ista razina nelagode ne može očekivati i od muškaraca.

Vijest da je najnovija verzija ubrizganog kontracepcijskog sredstva za muškarce sada vrlo učinkovita je uistinu fantastična. U testiranju u kojem je sudjelovalo 320 muškaraca, istraživači/ice su otkrili/e da je, u razdoblju od jedne godine, ovaj vid kontracepcije bio 96 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće. Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je: “Istraživanje je pokazalo da je moguće da hormonski kontraceptivi za muškarce smanjuju rizik od neplaniranih trudnoća njihovih partnerica, ukoliko ih muškarci koriste”.

No, ispitivanje lijeka već je zaustavljeno – jer je samo 20 muškaraca (od 320, ne zaboravite) osjetilo nuspojave kontracepcije te ih smatra nedopustivim. Stoga, odlučeno je da treba provesti više istraživanja kako bi se muškarce uvjerilo u korištenje kontracepcije. Te nuspojave uključuju depresiju, bol u mišićima, promjene raspoloženja, akne i promjene libida.

Zvuče li vam ove nuspojave poznato? O da, to su samo manje nuspojave kombiniranih pilula, koje koristi 48 posto žena u dobi od 16 do 19 godina, 64 posto žena u dobi između 20 i 24 godine i većina (55 posto) onih u dobi od 25 do 29 godina.

Tužno je (i pomalo jadno) da ovi muškarci nisu mogli podnijeti nuspojave s kojima se mnoge žene moraju nositi svaki dan samo da bi izbjegle neplaniranu trudnoću. Žene su morale snositi odgovornost kontraceptiva otkad je pilula prvi put lansirana 1962. godine – i sve nuspojave koje idu uz to. Kad je riječ o kontracepciji, medicina je očito pristrana prema muškarcima. Žene mogu imati depresiju i akne kako bi spriječile neplaniranu trudnoću, ali se ista razina nelagode ne može očekivati i od muškaraca. Istraživači/ice će sad potrošiti milijune pokušavajući mijenjati ove lijekove, kako bi se nuspojave smanjile.

I podsjetimo, samo 20 ispitanih muškaraca izjavilo je da nije moglo podnijeti nuspojave, dok je više od 75 posto reklo je da bi rado koristili ovaj vid kontracepcije. Budući da 20 muškaraca nije bilo sretno, cijelo testiranje je prekinuto.

Sagledajmo ovo u širem kontekstu: Jedan od najopasnijih rizika za žene kod uzimanja kombiniranih pilula je povećan rizik od duboke venske tromboze, što može biti kobno. Procjena je da će riziku biti izložene dvije od 10.000 žena, što znači da životi tih mladih žena mogu biti prekinuti jer su uzimale pilulu. A što su savjeti koje dobivamo iz regulatorne agencije? “Prednosti nadmašuju rizike.”

{slika}

Tu je i povećan rizik od raka dojke: jedna od osam žena može dobiti rak dojke, koji je odgovoran za 31 smrtni slučaj u Velikoj Britaniji svaki dan. Zatim, tu je i veća mogućnost dobivanja raka vrata maternice ili moždanog udara, a da ne spominjem promjene raspoloženja, grčeve, bolne grudi, glavobolje, migrene, debljanje, teške i bolne menstruacije, potpuni izostanak menstruacije, krvarenje svakog dana (poznato kao točkasto krvarenje) – želite da idem dalje?

Rizici kombinirane pilule su brojni i nije ugodno uzimati ju. Ali žene se nose s ovim više od 50 godina kako bi uživale u svojim vezama bez rizika od trudnoće. Stoga, uvredljivo je i bezobzirno da su istraživači zaustavili ovako značajno istraživanje o muškoj kontracepciji zbog nekoliko manjih nuspojava (a one su svako manje). S druge strane, a ako ste žena i gunđate o istim tim nuspojavama, vaš/a liječnik/ica zasigurno će vam reći – to su samo male, očekivane nuspojave.

Ne krivim muškarce koji su odlučili napustiti istraživanje. Krivim medicinski establishment za tretiranje žena poput stoke koja se može nositi s rizikom od raka i krvnih ugrušaka kako bi se izbjeglo da se svijet prenaseli neželjenim bebama, a i dalje ne žele dopustiti da muškarci propate čak i malu glavobolju zbog istog cilja.

Za žene, alternative kombiniranoj piluli nisu puno bolje. Mini pilula ne nosi isti rizik, jer ne sadrži toliko estrogena, no ipak možete završiti s neredovnim menstruacijama ili pak ostati potpuno bez menstruacije, što je jako neugodno za mnoge, pogotovu ukoliko želite izbjeći neplaniranu trudnoću. Depo injekcija je poznata po nepravilnom krvarenju – neke žene imaju krvarenja svakog dana kad je uzimaju i tu ne možete ništa. Ukoliko su nuspojave nepodnošljive, morate ih trpjeti tri mjeseca. Implantat je također poznat po svojim prekidima menstrualnog ciklusa – plus, morate imati štap zaglavljen u ruci. Hajde da ni ne govorimo o spirali (malo bakra gurnutog u maternicu kroz rodnicu i cerviks bez ikakvih lijekova protiv bolova, tko je za?) To je dovoljno da počnete smatrati da su celibat, ili čak imati dijete, sasvim izvedive opcije.

Zaustavljanje ispitivanja muške kontracepcije nije opravdano. Osim ako znanstvenici/ice nađu dokaze da ta injekcija povećava rizik od smrti, raka – ili bilo koju nuspojavu koja predstavlja nesrazmjerno veći rizik od oblika kontracepcije koje milijarde žena već koriste – oni/e potiču kontroverze.

Nikad nisam podržavala stav da je znanost puna predrasuda prema ženama. Obično, ja sam ona koja ju brani. Ali ovo prevršava svaku mjeru. Žene čine polovinu stanovništva u ovoj zemlji, i pola partnerstva odgovornog za svako neplanirano dijete – vrijeme je da nam se malo pomogne kad je riječ o kontracepciji. 

Prevela i prilagodila: Jovana Živković