Sa stavom

nevinost, djevičanstvo i ostali društveni konstrukti

Sedam apsurdnih stvari koje nas pop kultura uči o prvom seksu

Sedam apsurdnih stvari koje nas pop kultura uči o prvom seksu

Ah, žensko djevičanstvo. Za većinu žena postoji trenutak u kojem postanu izrazito svjesne svojeg djevičanstva, iznenada shvaćajući da se nalaze u međuprostoru između bivanja ‘ne više djevojkom, ali ne još ženom’.

Djevičanstvo je nešto u vezi čega trebamo, naizmjence, biti opsjednute ili ne priznavati uopće. Trebale bi ga čuvati, ali prepustiti pravoj osobi. Ne ‘dati odmah’, ali treba paziti i da ne ostanemo predugo ‘djevica’. Najveći mit o djevičanstvu je da je to nešto što se lako definira, ali, u stvari, postoji bezbroj definicija i sve ovisi o tome što osjećate prema tome.

A opet, društvo i popularna kultura u velikoj mjeri diktiraju kako mlade žene misle o nevinosti u cjelini. Ispod su samo neke od najvećih laži koje pop kultura uči žene da se dogode nakon što konačno izgube nevinost:

1. Umrijet ćeš.

Postoji bezbroj scena u bezbroj horror filmova (vidi: Cherry Falls, Strava u Ulici brijestova, Petak 13., Noć vještica) gdje nevina, djevičanska teen djevojka postane metom Boogie mena odmah nakon – ili za vrijeme – seksa. Ako djevojka uspije zadržati svoju nevinost netaknutu do kraja filma, onda je nagrađena kao Final Girl. To je glup i predvidljiv trop, ali također govori o općenitoj, podsvjesnoj stravi koja okružuje koncept tinejdžerskog seksa, a posebno onaj djevičanskih tinejdžerki. Žene se implicitno uči da je njihova seksualnost opasna, možda čak i opasna po život, a izgubiti nevinost u ‘manje nego časnim’ okolnostima znači vašu sigurnu propast. Zijev.

via GIPHY

 2. Zatrudnjet ćeš, odmah. I onda će ti beba slomiti kičmu i pojesti te iznutra.

OK, ovaj drugi dio je zaplet iz Praskozorja Stephenie Meyers, posljednje knjige Sumrak sage, gdje Bellu Swan ubije njezino nerođeno dijete prije nego što je pretvore u krvožednu vampiricu kako bi joj spasili život. Ali trudnoća odmah nakon seksa nije nešto što postoji samo u Sumrak svemiru. Pojavljuje se u filmovima, knjigama i televiziji, od klasika iz osamdesetih poput For Keeps u kojem 17-godišnja Molly Ringwald zatrudni nakon što izgubi nevinost sa svojim srednjoškolskim dečkom, do svakog Lifetime filma ikad. Ovaj narativ pridodaje anksioznosti koja okružuje tinejdžerski seks. A ideja da bez obzira koliko si zaštićena i odgovorna, ćeš svakako završiti ‘napumpana’ i upropastiti si život, je smiješna koliko i lažna.

via GIPHY

3. Bit ćeš nametljiva, glupa zbrka.

Postoji scena u drugoj sezoni Girls u kojoj Shoshannu odbije dečko s kojim se planira seksat nakon što otkrije da je djevica. “Djevice postanu privržene”, kaže on. “Ili krvare. Postanete privržene kada krvarite”.

Iako scena treba izazvati smijeh, okrećući narativ o ‘nametljivoj djevici’ na glavu, ideja da djevice postanu ‘nametljive’ nakon gubitka nevinosti je koncept koji se ponavlja cijelo vrijeme. Najbolji primjer je film Okrutne namjere, u kojem lik kojeg igra Selma Blair postane opsjednut Sebastianom nakon što je izgubila nevinost s njim. Da, emocije mogu biti uključene za neke žene (i to je potpuno normalno i OK), ali mit da su sve žene emocionalne zbrke koje ne mogu odvojiti seks od ljubavi je očito neistinit. Plus, to stavlja nepotrebna i nepoštena očekivanja pred mlade žene koje se osjećaju spremne izgubiti nevinost.

via GIPHY

4. To će sve promijeniti.

Govoreći o smiješnim očekivanjima, događaj gubitka djevičanstva je napuhan do ogromnih, nerealnih visina. Pop kultura uči mlade žene da je gubitak nevinost najvažnija stvar koja će im se dogoditi u životu ikad. Teen filmovi poput Američke pite, Slatke avanture i Sex Drivea se vrte oko gubitka djevičanstva kao središnje, duboke prekretnice. Da bude jasno, to ne znači da prvi seks apsolutno nije velika stvar, ali realnost je da gubitak nevinosti ne mora biti monumentalni trenutak ako ti ne misliš da je. Što osjećate prema svom djevičanstvu – i seksualnosti općenito – nije jedna-veličina-odgovara-svima stvar, bez obzira koliko vas teen filmova htjelo uvjeriti u to.

via GIPHY

5. Ako ne izgubiš nevinost kao tinejdžerica, nešto ozbiljno nije u redu s tobom.

Živimo u društvu u kojem se mlade žene sramoti kao ‘drolje’ za što se zanimaju za ili uživaju u seksu, a istovremeno ih se proziva frigidnim ili ‘čistunkama’ ako se odluče ne biti seksualne. Prema CDC-u, prosječna dob za gubitak nevinosti u Americi je 17 godina. No, ima i dosta žena koje ostaju djevice do svojih 20-ih (pa čak i 30-ih) – i ne sve iz vjerskih razloga. Dok se na djevičanstvo gleda kao na nešto što bi mlade žene trebale ‘dati’ selektivno, starije djevice se često suočavaju s različitom vrstom stigme. Naravno, ono što netko/neka odabere definirati kao djevičanstvo i kada odluči ‘izgubiti’ to djevičanstvo trebalo bi potpuno ovisiti o njima, a ne nekom čudnom vremenskom prozoru kojeg društvo smatra prihvatljivim.

via GIPHY

6. Ako ne izgubiš nevinost s nekim koga voliš, žalit ćeš to ostatak svog života.

Neki ljudi se osjećaju najugodnije ako su seksualno intimni s osobom u koju su zaljubljeni. Za druge, to nije toliko bitno. Ali naša kultura održava ideju da ako mlade žene spavaju s nekim koga ne vole, ne samo da će postati ‘nametljive’, već će se osjećati poniženo kada shvate da osoba s kojom su spavale nije toliko zainteresirana za njih. Još jednom, ovaj mit hrani ideju da su žene pretjerano emocionalne i da njihova seksualnost ima veze s onim što netko drugi misli o njima. Ali koga odaberemo za prvi seks trebalo bi samo imati veze s onim što nam čini ugodu. Ako je seksualno iskustvo konsenzualno i ugodno, to je stvarno jedino što je bitno. Točka.

via GIPHY

7. Lezbijke, queer i trans žene izuzete su iz razgovora o ‘djevičanstvu’.

Razmislite o tome – koliko često imamo priliku vidjeti da LGBT protagonistica doživljava svoju seksualnost po prvi puta? Narativ o djevičanstvu u pop kulturi – i izvan nje – gotovo uvijek ovisi o heteroseksualnim parovima i penetraciji penisa-u-vaginu, što zanemaruje cijelu skupinu mladih žena koje doživljavaju svoju seksualnost na potpuno drugačiji način. Ovi jednoznačni prikazi učvršćuju ideju da je djevičanstvo stvar što netko (odnosno muškarac) ‘oduzima’ ženi i uvijek na isti, penetrativan način. U stvarnosti, seks može biti mnogo stvari, različite važnosti, ovisno o ljudima koji ga doživljavaju.

via GIPHY

Prevela i prilagodila: Marina Bubalo