U fokusu

najbolji film 'tišina razara'

12. Vox Feminae Festival zatvoren uz ‘Strašne žene’

12. Vox Feminae Festival zatvoren uz ‘Strašne žene’

VFF

12. Vox Feminae Festival službeno je završio u nedjelju, 7. listopada. U pet festivalskih dana zagrebačka publika uživala je u nizu rodno osviještenih predavanja, radionica, diskusija, izložbi, umjetničkom programu te u preko 20 dokumentarnih i igranih filmova u službenoj selekciji unutar programa.

Kako i priliči festivalu koji slavi stvaralaštvo žena, upravo je uz strašne žene zaključen festivalski program. U društveno kulturnom centru “Šesnaestica” na zagrebačkoj Trešnjevki okupile su se članice inicijative #ŽeneBiH: Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić koje su u posljednjih mjesec dana za izdavanje istoimene knjige prikupile preko 20 tisuća dolara putem platforme Indiegogo.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Knjiga će objediniti umjetnice, spisateljice, humanitarke, narodne heroine, redateljice, glazbenice, znanstvenice, aktivistkinje, profesorice i druge izuzetne žene iz BiH – a svjetlo dana će ugledati početkom iduće godine.

“Ono što smo željele je da na neki način pokrenuti priču o ženskim postignućima u javnosti, ispričati priče ovih žena i da tako inspirirati druge, kao što su ove žene inspirirale nas. Želimo da se ideje ove knjige nastave, bilo kroz naš rad, ili kroz ideju ili inspiraciju koju će dobiti neko drugi da napravi nešto slično u svojoj lokalnoj zajednici ili u svojoj zemlji. Zašto da ne postoji knjiga o izuzetnim ženama Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, ili bilo koje druge zemlje?” zapitale su se članice inicijative u predstavljanju te ubrzo i dobile odgovor.

Na predstavljanju projekta pridružila se Ivana Glavaš Bakija iz izdavačke kuće Iris Illyrica koja je najavila za prvu polovicu 2019. izdavanje ilustrirane knjige za djecu ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’ autorice Tatjane Barat. Program VFF-a je nastavljen uz nagradni kviz i društvenu igru ‘Fierce Women’, proizvod istoimenog društvenog poduzeća u suvlasništvu udruge K-zona koji teme rodne ravnopravnosti i dostignuća žena na kreativan način spušta s razine političkih floskula u svakodnevni život.

 

Film ‘Tišina razara’ najbolje je ostvarenje 12. VFF-a

U sklopu filmskog programa festivala prikazana su 24 dokumentarna i igrana filma; a na festivalskom je zatvaranju proglašen najbolji film po izboru žirija kojeg su činile redateljica Lana Kosovac, snimateljica Ana Opalić i novinarka Barbara Matejčić. Pobjednički je film ‘Tišina razara’ (‘Silence Is a Falling Body’) argentinske redateljice Agustine Comedi kojeg je žiri istaknuo zbog hrabrosti teme o kojoj progovara: tajnom gej životu muškarca koji je desetljećima živio u patnji i skrivao svoju seksualnu orijentaciju od najbliže obitelji – uključujući suprugu i djecu.

{slika}

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi ‘Zovi je Ganda’ (‘Call Her Ganda’), ‘U mojoj sobi’ (‘In My room’) te ‘Izlazak iz začaranog kruga’ (‘Breaking the Cycle’).

U ovogodišnjem festivalu sudjelovale su još umjetnice Ana Kovačić i Vesna Mačković, izvedbene skupine Mašina Igre i Kozlići, terapeutkinje Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek, povjesničarka umjetnosti Petra Šarin, sveučilišna profesorica i književnica Lidija Dujić te udruge ZbeLeTron i CESI.