U fokusu

OTVORITE GRANICE!

Apel Vladi RH i MUP-u protiv zatvaranja granice i sprečavanja ulaska izbjeglica u Hrvatsku

Apel Vladi RH i MUP-u protiv zatvaranja granice i  sprečavanja ulaska izbjeglica u Hrvatsku

Facebook/CMS

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Istraživači Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM), Centar za mirovne studije (CMS) te pojedini članovi akademske zajednice apeliraju na Vladu Republike Hrvatske i MUP da povuče odluku o zatvaranju granice i omogući ulazak izbjeglica u Hrvatsku, kao što su to dosad činili. Upozoravamo da je sprečavanje ulaska izbjeglica protivno hrvatskom, europskom i međunarodnom pravu, te prije svega, protivno načelima humanosti i solidarnosti. Podsjećamo Vladu RH i MUP da su u proteklih dana i tjedana naglašavali da će, zbog navedenih razloga, izbjeglice imati pravo na nesmetan ulazak u Hrvatsku i, u najmanju ruku, privremeno zbrinjavanje u Hrvatskoj.

U danoj krizi, kao što je naglašavala i Vlada Republike Hrvatske i MUP, jasno je i neupitno da većina osoba koje dolaze u Hrvatsku bježi od ratnih zbivanja, progona i drugih okolnosti koje ih jasno kvalificiraju kao izbjeglice kojima je nužna međunarodna zaštita. Također bismo podsjetili da je, zbog danih mjera migracijske kontrole u Europskoj uniji i šire, neregularan način putovanja i ulaska na teritorij Hrvatske i drugih zemalja u slučaju izbjeglica (kao i drugih migranata) najčešće jedini mogući način dolaska. Apeliramo stoga da se termin “nezakonitost” ne koristi kao argument za sprečavanje ulaska izbjeglica u Hrvatsku ili njihovu detenciju.

Podsjećamo MUP i druge institucije Republike Hrvatske da zemlje poput Srbije, Makedonije ili Grčke nemaju adekvatne sustave izbjegličke zaštite, te smatramo da je izbjeglice neprihvatljivo zadržavati u tim područjima ili ih pozivati da tamo traže zaštitu umjesto u Republici Hrvatskoj. Dodatno, Vlada i MUP u prethodnih su dana naglašavali da je stvaranje zidova oko teritorija (kao npr. u Mađarskoj) neprihvatljivo te da Hrvatska neće pribjeći takvom rješenju. Upozorili bismo da se ovakvim rješenjima izbjeglice zatvara u uski prostor država koje ne pružaju adekvatne mjere zaštite, tjera ih se na korištenje daljnjih kanala opasnih iregularnih migracija i stavlja u poziciju daljnje psihološke i fizičke traume. Kao djelatnici akademskih i nevladinih institucija i organizacija te kao ljudi, apeliramo da se što prije ukine dana odluka o sprečavanja ulaska izbjeglica te da se ovim osobama pruži nužna pomoć i podrška.

Primjenjivanje humanitarnog prava danas je prioritet, kao i proglašenje međunarodne humanitarne krize. Apeliramo da Vlada Republike Hrvatske zatraži i pomoć drugih zemalja kako bi se osigurao slobodan ulazak i izlazak izbjeglicama u EU. Budući da je Hrvatska u 1990.-ima, i to u tijeku ratnih zbivanja i tranzicije, te bez znatne međunarodne pomoći, bila uspješna u trajnijem zbrinjavanju više stotina tisuća izbjeglica, vjerujemo da nema zapreke da se sadašnjim izbjeglicama pruži privremena ili trajnija pomoć, ovisno o željama samih izbjeglica i mogućnostima Hrvatske. Smatramo da je prethodna odluka Republike Hrvatske o prihvatu izbjeglica bila hvalevrijedna te pozivamo institucije da nastave s takvim praksama.