U fokusu

Inicijativa pet zemalja regije

Bajke su za sve

Bajke su za sve

Fondacija CURE (Sarajevo, BIH) u suradnji s partnerskim organizacijama Juventas (Podgorica, Crna Gora), Alternativni centar za devojke (Kruševac, Srbija) i LGBTI Centar za podršku (Skopje, Makedonija) i CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pokrenula je projekt “Bajke su za sve”. 

Glavna ideja projekta je kreirati nov pristup dobro poznatoj temi bajki. “Želimo uključiti feminističku, žensku perspektivu u priče koje su nam svima poznate i osmisliti drugačiji, novi pogled na bajke”, poručuju nositelji/ice projekta.

Kroz planirane radionice u Sarajevu i Budvi, razgovarat će se o temama ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, mladih, feminizma, aktivizma, nasilja, stereotipa, rada s mladima, itd. Nakon što publikacija s drugačijim bajkama bude osmišljena od strane sudionica/ka projekta, uskočit će se u putujući karavan te će se publikacija promovirati u svih pet država u kojima djeluju partnerske organizacije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora).

“Namjera nam je osnažiti suradnju među susjednim državama Zapadnog Balkana i stvoriti inovativne načine praktične primjene principa rodne ravnopravnosti”, poručuju nositeljice projekta.

Projekt će ponuditi novi pristup neformalnom obrazovanju osoba koje rade s mladima. Koristit će se alati, metode i novi oblici treninga kako bi se uvele nove prakse i doprinijelo osnaživanju omladinskih radnika/radnica ali i uključivanju mladih u društvo putem edukacije, kulture i društvenih događaja. Ciljna skupina bit će omladinske radnice i radnici, mladi, aktivisti/aktivistkinje, volonteri/volonterke iz svih pet država, odnosno oko 30 sudionica/sudionika koji će dobiveno znanje širiti u svojim zajednicama.

Očekivani utjecaj projekta je doprijeti do opće populacije s novim pristupom rodnim normama i očekivanjima koje su važan dio svakodnevnog života osobe i na temelju kojih se stvaraju stereotipi i predrasude vezani uz rodnu ravnopravnost. Utjecaj će biti ostvaren na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Na lokalnom nivou, sudionice/sudionici će moći prenijeti dobiveno znanje i vještine kroz rad s mladima u borbi protiv diskriminacije. Na nacionalnom nivou, sudionice/sudionici će osmisliti akcije u javnom prostoru u svojim državama. Na regionalnom nivou, bit će ostvarena suradnja i razmjena iskustva među organizacijama sudionicama projekta. 

Projekt financira Europska unija kroz program Erasmus+.