U fokusu

čeka se početak srpnja

Bauk poslao Zakon o životnom partnerstvu na doradu, udruge se boje kako je riječ o odustajanju

Bauk poslao Zakon o životnom partnerstvu na doradu, udruge se boje kako je riječ o odustajanju

zivotnopartnerstvo.com

Lezbijska grupa Kontra, splitska LGBT udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske u srijedu navečer su izrazile bojazan da je Vlada odustala od prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, koji ni jučer nije bio uvršten u dnevni red Vladine sjednice iako je bio najavljen.

“Još imamo neke dvojbe o načinu raskida životnog partnerstva, pa to želimo riješiti. Sabor neće zasjedati do 2. srpnja, pa do tada možemo riješiti ta pitanja”, obrazložio je ministar uprave Arsen Bauk.

On je također dodao kako bi se konačni prijedlog zakona početkom srpnja mogao naći pred Saborom.

Naime, riječ je zakonskom prijedlogu koji je trebao regulirati zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, a u prvom čitanju u Saboru bio je 27. veljače. Ako u drugo čitanje ne bude upućen do kraja kolovoza, saborska će se procedura za njega u cijelosti morati ponoviti. 

Udruge oštro osuđuju politiku Vlade, za koju kažu da je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima, te da je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke.

S druge strane, 20-ak udruga okupljenih oko Inicijative za životno partnerstvo s nestrpljenjem očekuje donošenje Zakona o životnom partnerstvu. Štoviše, 26. lipnja kreću s aktivnostima ususret donošenju Zakona, a prva od njih jest fotkanje sa znakom podrške na Markovom trg.