U fokusu

Potvrda autora 'sesame streeta'

Bert i Ernie napisani su kao istospolni par

Bert i Ernie napisani su kao istospolni par

Starobserver Twitter

Scenarist ‘Sesame street’ emisije, Mark Saltzman, nakon godina spekulacija, potvrdio je da su njegovi likovi Bert i Ernie zamišljeni i napisani kao istospolni par.

Mark Saltzman, koji se emisiji pridružio kao scenarist 1984. godine, kazao je da su ta dva lika uvelike refleksija njegovog odnosa s režiserom Arnoldom Glassmanom u to doba.

“Sjećam se situacije u kojoj se predškolac u San Franciscu okrenuo ka majci i pitao: “Jesu li Bert i Ernie ljubavnici?”. Meni je to iz usta predškolca zvučalo smiješno”, kazao je Saltzman. 

Dodao je i da su se mnogi obraćali njemu i Glassmanu s Bert i Ernie. “Da, ja sam bio Ernie. Iako izgledam više kao Bert, ali ako razmišljate o njemu i njegovom poslu u svijetu – Arnie kao režiser je bio savršen za to, zar ne? Bert s njegovom organizacijom.”

Za queer osobu napisati likove Berta i Ernie kao ljubavnike u 80im nije bilo pitanje agende – to je bio način za pozitivnu afirmaciju samog sebe ali i takvog odnosa u eri kad je sve oko tebe radilo na tome da te se izbriše. 

Istovremeno, na Twitteru ‘Sesame workshop’ riječi Saltzmana opovrgnute su izjavom: “Kao što oduvijek tvrdimo, Bert i Ernie su prijatelji. Oni su kreirani kako bi se pokazalo predškolcima da mogu biti prijatelji s ljudima koji su puno različitiji od njih. Iako su identificirani kao muški likovi i posjeduju mnoge ljudske karakteristike (kao i velik broj likova u Sesame streetu) oni su i dalje lutke, i kao takvi nemaju seksualnu orijentaciju.”

Ipak mnoge kritike se slažu da je taj komentar (koji je kasnije izbrisan) potpuno netočan. Te da mnogi likovi imaju seksualnu orijentaciju. I ona je kao takva ostalim kreatorima emisije prihvatljiva, sve dok je heteroseksualna.