U fokusu

Dan narcisa

“Dan narcisa” – svjetski dan posvećen borbi protiv raka dojke obilježen je 21. ožujka diljem Hrvatske. Libela donosi kratki pregled.

Dan narcisa

Muffet

Zadar

“Dan narcisa” – svjetski dan posvećen borbi protiv raka dojke – obilježen je na zadarskom Narodnom trgu. Organizatori su građanima podijelili narcise i prikupljali dobrovoljne priloge, namijenjene kupnji uređaja za vakumsku biopsiju, koji će koristiti zadarska Opća bolnica.

Ujedno je podijeljenim promidžbenim materijalima potaknuta svijest žena o zdravlju dojke, budući da je rak dojke još uvijek vodeći uzrok smrti žena. Tijekom akcije u Zadru potpisivana je i peticija, kojom se traži donošenje Nacionalnog programa liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom, sukladno kriterijima EU-a.

Uz potpisivanje peticije, prikupljeni su podaci za žene koje bi bile kandidatkinje za besplatno genetičko testiranje na rak dojke. Nacionalni program mamografskog pregleda žena s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke, koji je započeo u listopadu 2006. godine, rezultirao je velikim brojem otkrivenih malignih bolesti dojke u najranijem stadiju, koji se uspješno liječi.

– Zadovoljne smo što je puno građana kao i osoba iz javnog i političkog života prepoznalo ovu akciju koja se održava već sedmu godinu zaredom, rekla je Nives Kozulić iz Udruge Europa Donna i članica Poglavarstva Grada Zadra za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Dodala je da se putem ovakvih akcija želi promicati svjesnost o zdravlju dojke te senzibilizirati javnost za problem raka dojke, koji je vodeći uzrok smrtnosti žena od svih zloćudnih bolesti. Osim toga žele istaknuti potrebu što ranijeg otkrivanja raka dojke i uputiti žene da osim redovitog odlaska na mamografiju same kod kuće steknu naviku samopregleda.

 – Saznanje da bolujete od karcinoma je šokantno. No, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, karcinom dojke je gotovo uvijek izlječiv. Upravo zbog toga pozivamo sve žene da se odazovu na mamografiju kad im dođe poziv, rekla je Kozulić. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2.300 žena. Kozulić je istaknula kako je na razini cijele države moguće vidjeti pozitivne rezultate nacionalnog programa “Mama”, preko kojeg se žene organizirano pozivaju na mamografiju. Inače, u rizične skupine ulaze žene s genetskom predispozicijom, žene starije od 50 godina, žene koje nisu rađale i koje su rodile nakon 30. godine života. Osim njih u rizičnoj su skupini i one koje su uzimale dugotrajno hormonsko nadomjesno liječenje.

Ugljan
U subotu se prvi put akcija održala i na otoku Ugljanu. Ove godine domaćin akcije za otok Ugljan bila je Kukljica, a program je organizirala Udruga “Žene Kuljice”.

Obilježavanju “Dana narcisa” u multimedijalnom centru nazočili su načelnica Općine Kukljica Gorana Pororpat, načelnik Općine Kali Tino Vidov, Jadranka Knežević, liječnica u ambulanti u Kukljici, Josip Bubičić, predsjednik Lige protiv raka, kazališna umjetnica Milena Dundov, otočne mažoretkinje, KUD-ovi te brojni otočani. Manifestaciju su otvorile članice Udruge “Žene Kukljice” otpjevavši pjesmu “Vjeruj u ljubav” Olivera Dragojevića.

 

Rijeka

Dan narcisa obilježen je i u Rijeci, koja se zajedno s još 44 hrvatska grada uključila u već tradicionalnu humanitarnu akciju. Akcija je u potpunosti uspjela – narcisi od kojih se žutilo riječko Korzo vrlo brzo su prodani.

– Više od 20.000 narcisa prodano je na području Rijeke, Crikvenice, Drenove, Kastva i Kraljevice. Jednim narcisom za jednu kunu protiv karcinoma dojke prikupljeno je dovoljno sredstava za adaptaciju dnevnog boravka na Zavodu za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Nadamo se da će dnevni boravak biti otvoren do kolovoza, kazala je predsjednica Kluba žena operiranih dojki “Nada” Katherine Trinajstić.

Kampanjom se željelo upozoriti na važnost prevencije na čemu su aktivistice Kluba i danas radile dijeljenjem edukativnog materijala, dok su uspješnosti kampanje pridonijeli i sudionici zabavnog programa. Nastupile su Prve riječke mažoretkinje, zborovi “Tratinčice” i “Učka”, te plesači Capoeira škole “Filhos de Bimba” iz Zagreba.

Humanitarnoj akciji odazvale su se i članice predsjedništva Gradske organizacije Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Rijeka koje su mišljenja da prevencija ovog oblika karcinoma nije na razini na kojoj bi trebala biti. Na istu temu članice Interesnog odbora žena HNS-a Podružnice Rijeka su održale konferenciju za novinare upozoravajući da će bolesnici ostati u jadnom i nedovoljno financiranom državnom sustavu jer država ne plaća svoje obveze prema zdravstvu.

Osijek

Rak dojke poprima razmjere epidemije – od te bolesti u svijetu godišnje oboli oko milijun žena, a umire ih više od 400.000. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.300, a umre 800 žena. Čulo se to na tradicionalnoj manifestaciji Dan narcisa, održanoj u subotu na Trgu Ante Starčevića, u organizaciji Mammae kluba Osijek – Kluba žena liječenih na dojci. Akcija je istovremeno održana u 40 hrvatskih
gradova u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Moto ovogodišnje akcije je “Cvijetom narcisa protiv raka dojke”, a geslo “Pomozimo oboljelima – zaštitimo zdrave”.
Za desetu godinu okupljanja na središnjem osječkom trgu, rekla je Katarina Gantar, predsjednica Mammae kluba, pripremljeno je 8.000 cvjetova narcisa. “Sva sredstva prikupljena od prodaje cvijeća namijenjena su radu Kluba i akcijama kojima je cilj promicanje prevencije raka dojke i psihofizičku pomoć operiranim ženama”, kaže Gantar. Da je prevencija iznimno važna, potvrđuje dr. Tibor Santo, koordinator provedbe nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Osječko-baranjsku županiju. “U dvije godine pregledano je više od 26.000 žena, a otkrivena su 123 karcinoma i to u ranom stadiju, kada je potpuno izlječenje još moguće. Godišnje se otkrije između 150 i 160 novih slučajeva oboljelih od raka dojke”, kaže dr. Santo.
Članice Mammae kluba organizirale su i potpisivanje peticije za osnivanje centra za dojku, kako bi žene koje se liječe u Osijeku imale iste visoke standarde liječenja kao i žene zapadne Europe.

 

Zagreb

Središnja akcija obilježavanja 13. dana narcisa organizirana je na zagrebačkom Cvjetnom trgu i Centru Kaptol. Predsjednica foruma Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević rekla je da od raka dojke kod nas obolijeva svaka 11. žena, a trećina ih umire zbog kasnog otkrivanja bolesti. Upravo stoga, Ministarstvo zdravstva od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, od kojega se očekuje da bi nakon pet godina provođenja trebao smanjiti smrtnost za 25 posto.