U fokusu

gotovo 300 osoba uhićeno

Desničari prosvjedujući protiv istospolnih brakova demolirali Pariz

Desničari prosvjedujući protiv istospolnih brakova demolirali Pariz

Umjesto da prosvjeduju protiv goleme nezaposlenosti i visokih poreza, francuski desničari i crkvenjaci, baš kao i oni u Hrvatskoj, imaju mnogo važniji problem – tko koga voli i tko s kim odlazi u krevet.

Nakon što je Francuska ozakonila bračnu jednakost, najmanje 150.000 demonstranata/ica izišlo je u nedjelju na ulice Pariza, gdje su se sukobili s policijom.

Sukob s policijom započelo je oko 200 maskiranih desničarskih ekstremista/ica. Oni su prvotno gađali pripadnike snaga reda i sigurnosti kamenjem i bocama, a policija je uzvratila suzavcem.

Policija je priopćila da je uhitila ukupno 293 osobe, a da je šestero ljudi ozlijeđeno tijekom nedjeljnih demonstracija. Među ozlijeđenima su četiri policajca, fotoreporter agencije AFP i prosvjednik.

Na prosvjedima su bili i svećenici koji su zajedno s ljudima molili i pjevali dok su oko njih letjele boce i suzavci.

Tamošnji mediji su se raspisali kako su desničari i desničarke izašli na ulice bijesni zbog ozakonjenja istospolnih brakova, ali i nagrađivanja lezbijskog filma ‘Plava je najtoplija boja’ Zlatnom palmom u Cannesu.

Zakon kojim se legalizira istospolni brak stupio je prije deset dana na snagu u Francuskoj, pošto ga je potpisao predsjednik Francois Hollande, a prvo vjenčanje je najavljeno za 29. svibnja u Montpellieru, nakon četveromjesečne bitke u parlamentu i prosvjeda.

Francuska je postala 14. zemlja svijeta koja je ozakonila istospolne brakove.