U fokusu

Podrška prosvjedima u Srbiji

Dosta je igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti

Dosta je igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti

Gong

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija Centar za mirovne studije – CMS, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivna prava, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Solidarna, Transmreža Balkan, Zelena akcija, Zagreb Pride te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima.

U četvrtak ujutro ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, uz natpis “Solidarno s građankama i građanima Srbije” i “Ćale, ovo je za tebe”, spomenute ljudskopravaške organizacije podržale su  pravo građana_ki na prosvjed te istaknule kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Protest koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sat zbog COVID 19 pandemije, prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su povrijeđeni pripadnici_e policije i prosvjednici­_e. Pravi broj  prebijenih i ozlijeđenih građana_ki vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji.

“Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde”, naglasile su organizatorice.