U fokusu

velika britanija za civilna vjenčanja

‘Država ne bi trebala biti zapreka istospolnim brakovima’

‘Država ne bi trebala biti zapreka istospolnim brakovima’

Britanska vlada u utorak je najavila nacrt zakona kojim će se odobriti civilni brak osoba istoga spola i omogućiti crkvama koje to žele, osim Anglikanske, većinske u toj zemlji, da organiziraju svečani obred vjenčanja.

“Ta povijesna evolucija znači da će se osobe istog spola prvi put moći vjenčati na civilnoj svečanosti”, ističe se u dokumentu ministarstva kulture.

“Naši prijedlozi znači da će brak biti otvoren svima”, rekla je ministrica kulture Maria Miller koja planira početkom iduće godine podastrijeti nacrt zakona u parlamentu.

“Ako dvije osobe žele posvjedočiti svoju ljubav i obećati se jedna drugoj, mislim da država tu ne treba postavljati zapreke. Te će promjene osnažiti brak u našem društvu”, dodala je, ocijenivši da će taj projekt omogućiti ‘izgradnju društva pravednijeg za sve’.

Tekst će crkvama, osim Anglikanske, ostaviti mogućnost izbora hoće li organizirati svečani obred vjenčanja.

Anglikanska crkva, koja u Velikoj Britaniji uživa status službene religije, ima ovlast da u ime države sklapa heteroseksualne brakove.

“Naglašavam da nijedna vjerska organizacija neće morati obavljati obred vjenčanja osoba istog spola. Zakonom će se odrediti da Anglikanska i Velška crkva (pod jurisdikcijom Anglikanske) nemaju zakonsko pravo vjenčavati osobe istog spola”, rekla je ministrica.

Kao i Anglikanska, i Katolička crkva se protivi istospolnom braku. No, druge vjerske zajednice poput kvekera i nekih liberalnih struja u judaizmu otvorene su za brak između osoba istog spola.