U fokusu

Tko će biti prva gradonačelnica Pariza?

Dvije žene u utrci za gradonačelnicu Pariza

Dvije žene u utrci za gradonačelnicu Pariza

Dvije žene su u utrci za novu gradonačelnicu Pariza. Po prvi puta, nakon duge povijesti, gradonačelnik neće biti monsieur.

Diskretna, marljiva socijalistkinja Anne Hidalgo je favoritkinja za pobjedu u lokalnim izborima koji počinju u nedjelju, a koja može zadržati vodeću poziciju u ljevičarskim rukama unatoč dubokoj nepopularnosti predsjednika Socijalističke nacionalne vlade, Francois Hollandea.

“Žena na čelu jednog od najvažnijih gradova na svijetu … imat će naravno vrlo, vrlo važan utjecaj”, rekla je Hidalgo za Associated Press. To će također poslati važnu poruku čelnicima i biračima/cama u zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa tek pred kraj Drugog svjetskog rata i gdje seksistički stavove prema ženama i dalje postoje.

Hidalgo, kojoj su 54 godine, ima na svojoj strani veliko iskustvo, te 13 godina političkog rada u pariškoj vijećnici. U svim posljednjim anketama, Hidalgo vodi ispred kandidatkinje desnog centra Nathalie Kosciusko-Morizet, 40-godišnje zvijezde u usponu bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja poznate po inicijalima NKM.

Utrka za parišku gradonačelnicu – jedno od najtraženijih radnih mjesta u francuskoj politici – održava se paralelno s lokalnim izborima u cijeloj zemlji i to u dva kruga, 23. i 30. ožujka 2014. godine.

Objema kandidatkinjama glavni zadatak i izborno obećanje je poboljšati sigurnost prijevoza i izgraditi više javnih stanova u jednom od najskupljih gradova na svijetu.

Iako Hidalgo nema karijeru na nacionalnoj razini, poput Kosciusko-Morizet koja je bila ministrica zaštite okoliša za vrijeme Sarkozyjeve vladavine, Hidalgo bolje kotira kod građana. Naime, protiv Kosciusko-Morizet se bune i u njenoj vlastitoj stranci.

No, obje kandidatkinje imaju svoje dobre programe. Hidalgo želi iskoristiti bivšu željeznicu koja okružuje Pariz, čak i njezine tunele za stvaranje mjesta za urbanu umjetnost, dok Kosciusko-Morizet predlaže pretvaranje neiskorištenih postaja u pariškom metrou (koji su trenutno zatvoreni za javnost) u dvorane, bazene ili noćne klubove.

Hidalgo već ima nekoliko uspješnih projekata dok je radila u gradskoj vijećnici za vrijeme gradonačelnika Delanoe, poput servisa s mogućnostima unajmljivanja bicikala i auta te stvaranja ugodnih ljetnih plaža na obalama Seine.

S druge strane, iako desničari nisu gotovo niša učinili za Pariz u posljednjih 13 godina, Kosciusko-Morizet želi to promijeniti, te ga učiniti atraktivnim za mlade ljude.

“Želim pokrenuti poslovanje poput onog u Londonu i umjetnost poput one u Berlinu”, rekla je Kosciusko-Morizet.

Ona želi više trgovina koje će biti otvorene i nedjeljom, posebno u turističkim zonama i luksuzne shopping ulice – dok Hidalgo, nedjelju vidi kao tradicionalni dan za odmor zaposlenih ljudi.

“Prema anketama, Kosciusko-Morizet građani uglavnom doživljavaju kao ‘dinamičnu’ i ‘ratobornu'”, rekao je Yves-Marie Cann, politički analitičar, te dodao: “Dok je Najveća snaga Hidalgo njena sposobnost da bude ‘pažljiva prema Parižanima’ i ujedinjuje ljude, te je oni smatraju ‘dobrom osobom'”, rekao je on.

Takve osobine su upravo ono što je potrebno da se postane ‘Madame le Maire’.