U fokusu

ugrožavanje slobode govora

Egipatska policija upala u prostorije novinarskog sindikata i uhitila dva novinara

Egipatska policija upala u prostorije novinarskog sindikata i uhitila dva novinara

Omar Elhady/Twitter

Egipatska policija upala je u nedjelju u prostorije sindikata novinara u Kairu i uhitila dva novinara koji su kritizirali vladu, rekao je dužnosnik sindikata nazvavši to akcijom bez presedana.

Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je navode da je policija izvršila pretres u prostorijama sindikata novinara, ali je potvrdilo da su uhićena dva novinara u sindikatu.

Snage sigurnosti pokušavaju utišati nezadovoljstvo otkako su tisuće ljudi izašle na ulice 15. travnja kako bi prosvjedovale protiv odluke predsjednika Abdela Fataha al-Sisija da preda dva otoka Saudijskoj Arabiji. Policija je rastjerala manje prosvjede dva tjedna kasnije.

Uhićeno novinari rade za oporbeni portal Bawabet Yanayer, rekli su dužnosnici sindikata.

“…Ministar unutarnjih poslova mora biti smijenjen i mora biti upućena isprika”, rekao je za Reuters član odbora sinddikata Halid al-Balši.

Mahmud Kamel, također član odbora sindikata, izjavio je da je više od 40 policajaca upalo u zgradu sindikata i da su izvršili pretres, dok ministarstvo tvrdi da je bilo samo osam časnika.

Prilikom tog upada ranjen je zaštitar, tvrdi Kamel.

“Izdan je nalog za uhićenje za ta dva novinara prije tjedan dana, ali je sindikat pregovarao s ministarstvom unutarnjih poslova o tom pitanju”, kazao je.

Sindikat je pozvao na štrajk egipatskih novinara sve dok ministar ne podnese ostavku i pozvao je novine da zacrne svoje naslovnice.

“Ovo je bez presedana, nijedan predsjednik ili premijer ili ministar unutarnjih poslova nikada se nije usudio učiniti tako nešto”, istaknuo je Kamel dodajući da prema zakonu samo tužitelj može provesti pretres sindikata i to u nazočnosti predsjednika ili njegovog zamjenika.