U fokusu

Nakon Teodore Vasquez

El Salvador: žena optužena za ‘zločin pobačaja’ oslobođena nakon 15 godina zatvora

El Salvador: žena optužena za ‘zločin pobačaja’ oslobođena nakon 15 godina zatvora

Žena iz El Salvadora, koja je rodila mrtvorođenče 2003. godine, a posljednjih 15 godina provela u zatvoru pod optužbom za ubojstvo djeteta, oslobođena je ovog tjedna nakon što su vlasti smanjile trajanje kazne. Oslobođenje Maire Veronice Figueroa stavilo je potpunu zabranu pobačaja u El Salvadoru pod reflektor, nastavno na rastuće pritiske međunarodne zajednice za izmjenama zakona i oslobađanjem drugih žena optuženih za zločine vezane uz pobačaj.

34-godišinja Maira Veronica Figueroa osuđena je na zatvorsku kaznu od 30 godina 2003. godine, nakon što je optužena za namjerno izazivanje pobačaja, što je kazneno djelo u svim okolnostima prema zakonu ove države. Figueroa navodi da je imala komplikacije u trudnoći koje su rezultirale spontanim pobačajem u kasnom stadiju trudnoće.

“Nezamislivo je da je Maira provela gotovo 15 godina u zatvoru zato što je imala komplikacije u trudnoći”, rekla je Nancy Northup, direktorica američke organizacije Center for Reproductive Rights, koja se zalagala za njeno oslobođenje iz zatvora. “Dok danas slavimo Mairino oslobođenje, istovremeno osuđujemo vladu El Salvadora što nije omogućila pravedni postupak i priznala njenu nevinost. Njena optužba nije odbačena zbog čega je i dalje kriva u očima zakona”, dodala je Northup.  

Prema skupinama za ljudska prava i lokalnoj organizaciji Citizen Group for the Decriminalization of Abortion (CFDA), još je barem 27 žena u zatvoru zbog ovako strogog zakona o zabrani pobačaja. Skupine za ljudska prava ističu da su te žene optužene za namjerno izazivanje pobačaja i nepravedno optužbe na ubojstvo, dok su zapravo pretrpjele spontani pobačaj, rodile mrtvorođenče ili komplikacije u trudnoći.

Pobačaj je u ovoj katoličkoj zemlji zabranjen od 1997. godine, čak i u slučajevima silovanja, incesta, kada je ugrožen život žene ili je fetus deformiran. Pet drugih zemalja u Latinskoj Americi i Karibima također imaju potpunu zabranu pobačaja.

Figueroino oslobođenje dolazi nakon oslobođenja Teodore Vasquez, koja je iz zatvora puštena u veljači nakon što je iza rešetaka provela više od desetljeća zbog “zločina” pobačaja.

Vladajuća stranka u El Salvadoru još je 2016. godine dala prijedlog zakona kojim bi se pobačaj dopustio u slučajevima silovanja i riskantne trudnoće, no još uvijek nije poznato kada će se o zakonu glasati. Također, vrlo je vjerojatno da će naći i na jaki otpor Katoličke crkve i evangeličkih skupina. U studenom su Ujedinjeni narodi pozvali El Salvador na izdavanje moratorija o primjeni zakona o pobačaju i zatražili od vlasti da pregledaju sve takve slučajeve u kojima su žene bile zatvorene.