U fokusu

REAKCIJA NA ERDOgANOVE IZJAVE

Feministkinje poručuju: Nejednakost nije ‘dana od Boga’, već je rezultat vaše politike

Feministkinje poručuju: Nejednakost nije ‘dana od Boga’, već je rezultat vaše politike

Facebook

Nakon jučerašnjih izjava turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdoğana, u kojima rodnu ravnopravnost proglašava neprirodnom i zagovara ideju da je primarna uloga žene da bude majka, brojne žene uputile su kritike na Twitteru, a reagirao je Istanbulski feministički kolektiv. Naime, Erdoğan je jučer u Istanbulu na skupu o pravdi za žene (!) rekao kako je religijski određeno mjesto za žene upravo majčinstvo te kako feministkinje to odbijaju prihvatiti.

“Neke osobe to mogu shvatiti, a druge ne. Ovo ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvaćaju ni samu ideju o materinstvu”, poručio je Erdoğan. Feministkinje mu, kao i mnogo puta dosad kad je pokušao ograničiti prava žena u Turskoj, odgovaraju, organiziraju se i prosvjeduju.

“Erdoğan je poznat kao gorljivi branitelj rodne nejednakosti. Još prije je izjavio kako ne vjeruje u ravnopravnost muškaraca i žena te je izjednačio abortus i masakr, a ulogu žene sveo na majčinstvo. U Turskoj svaki dan tri žene izgube živote zbog posljedica muškog nasilja. Država ne uspijeva osigurati svojim građankama potrebnu zaštitu kod kuće, na radnom mjestu ili na ulicama. Erdoğan nije povukao svoje riječi unatoč upozorenjima feministkinja da ‘što on više bude inzistirao na ponavljanju da žene nisu jednake muškarcima, više će žena biti ubijeno'”, izjavila je Ayşe Dursun iz Istanbulskog feminističkog kolektiva (IFK), krovne organizacije brojnih feminističkih grupa iz Istanbula.

Još povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena 8. ožujka ove godine, žene iz IFK, tijekom tradicionalnog noćnog marša, poručile su vladi koja je na vlasti od 2002. godine: “Mi, kao žene koje žive u Turskoj, već jedanaest godina tijekom noćnih marševa podižemo naše glasove protiv patrijarhata, muškog nasilja, seksizma, heteroseksizma, kapitalizma, militarizma i rata”.

IFK i povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizira brojna događanja i prosvjede protiv sve većeg broja zlostavljanih i ubijenih žena u Turskoj i pozivaju konzervativnu vladu AKP-a te bivšeg premijera i sadašnjeg predsjednika Turske na odgovornost.

“Pozivanjem na islamsko učenje, Erdoğan predstavlja trajnu rodnu nejednakost kao nešto što je ‘dano od Boga’ i prema tome prirodno. Međutim, mi smo sigurne da je rodna nejednakost rezultat političkih odluka i nenaklonosti njegove vlade”, poručuju iz IFK. Osvrću se na ciljeve te politike i kažu da “konzervativna politika AKP-ove vlade pokušava sve više gurnuti žene u ‘privatnu sferu’ gdje zapravo obavljaju neplaćeni rad ili pokušava iskoristiti žene kao jeftinu radnu snagu na tržištu rada” te ističu kako one smatraju “da je ovo sustavni napad na pravo žena na ravnopravnost, zaštitu i samoodređenje”.