U fokusu

performans povodom globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj

Feministkinje pred Zagrebačkom katedralom razbile mitove o pobačaju

Feministkinje pred Zagrebačkom katedralom razbile mitove o pobačaju

fAKTIV

Povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, 28. rujna, članice feminističkog kolektiva fAKTIV večeras su performansom pred Zagrebačkom katedralom poručile Katoličkoj crkvi da prestane zadirati u sekularni prostor te aktivno raditi na ugrožavanju seksualnih i reproduktivnih prava žena. Feministkinje su u srijedu predvečer razbile 8 tanjura s 8 najčešćih mitova koje Crkva i njene pomoćne udruge šire javnim prostorom pokušavajući svoje svjetonazore nametnuti cijelom društvu.

{slika}

Razbijeni su tako mitovi prema kojima je pobačaj dostupan svima u Hrvatskoj, a žena koja je pobacila više ne može zatrudnjeti. Aktivistkinje fAKTIV-a razbile su i mit o tome da pobačaj izaziva psihičke poteškoće te onaj najčešći – da je pobačaj ubojstvo djeteta. Raskrinkale su mitove prema kojima zabranom pobačaja štitimo život, a uvođenjem spolnog odgoja povećavamo broj pobačaja. Za kraj, efikasno su razbile mitove o tome da ginekolozi moraju imati pravo na priziv savjesti te da zabrana pobačaja dovodi do demografskog rasta.

{slika}

“Prije svega, mit je da je pobačaj dostupan svugdje i svima u Hrvatskoj. Niti se u svim bolnicama izvodi pobačaj, niti je besplatan, niti je, stoga, dostupan ženama koje ga ne mogu platiti. Dalje, moramo stalno naglašavati kako stručne studije pokazuju da je legalan pobačaj iznimno siguran zahvat te kako nema govora o problemima sa sljedećom trudnoćom kod žena koje su pobacile. Ne dopuštamo da nas zastraše mitovima i lažima”, poručuju iz fAKTIV-a.

{slika}

“Želimo istaknuti kako nema dokaza da žene koje su odlučile prekinuti neplaniranu trudnoću više pate od mentalnih poteškoća od žena koje iznesu neplaniranu trudnoću. Isto tako treba stalno naglašavati kako je pobačaj legalan medicinski zahvat i nije ubojstvo, a najmanje je ubojstvo djeteta s obzirom na to da fetus jednostavno nije dijete. Iako inicijative koje se zalažu za zabranu pobačaja naglašavaju kako je njihov primaran cilj zaštititi život, istovremeno pokazuju nezainteresiranost i djeluju nauštrb žene, njezinih reproduktivnih prava, zdravlja i života”, dodale su aktivistkinje.

{slika}

“Posebno nas ljuti mit o spolnom odgoju kao uzroku većeg broja pobačaja kad se pokazalo da se upravo uvođenjem kvalitetnog spolnog odgoja stopa spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i pobačaja smanjuje. Što se priziva savjesti tiče, ističemo kako su ginekolozi/ginje obvezni/e poštivati prava pacijentica u reproduktivnoj medicini te njihovu dobrobit smatrati svojom prvom i osnovnom brigom. Naposljetku, naglašavamo kako pobačaj u suštini nema veze s demografskim rastom. Sustavno i sistematsko promišljanje mjera pronatalitetnih politika dovodi do demografskog rasta, a ne zabrana medicinskog zahvata”, zaključuju aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV.