U fokusu

u solidarnosti s kurdskim borkinjama za prava žena

Feministkinje turskim vlastima: Hitno oslobodite Kışanak i Akat!

Feministkinje turskim vlastima: Hitno oslobodite Kışanak i Akat!

Arhiva/ İstanbul Feminist Kolektif/Facebook

U Turskoj je i dalje na snazi izvanredno stanje (koje izvanredno odgovara predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu jer ima jako proširene ovlasti), a u posljednjih je nekoliko dana situacija pogoršana uhićenjem dviju žena: dogradonačelnice Diyarbakıra Gültan Kışanak, te glasnogovornice Kongresa slobodnih žena (KJA) iz Kurdistana Ayle Akat, protiv čega su ustale feminističke organizacije žena u Turskoj i kurdski ženski pokret.

Gültan Kışanak uhićena je i odvedena u pritvor, zajedno s kolegom dogradonačelnikom Firatom Anlijem, 25. listopada, a uhićenje vođa najvećeg grada kurdske regije u Turskoj privele turske su vlasti proglasile dijelom istrage o ‘terorizmu’. Ženske organizacije u Turskoj jasno ističu kako uhićenja nemaju nikakve veze s terorizmom te kako je Kışanak uhićena istog dana kad se dotaknula pitanja parlamentarne komisije koja istražuje pokušaj puča u Turskoj u srpnju. “Uhićenje Gültan Kışanak konkretno pokazuje kako trenutno izvanredno stanje i rat u tijeku ograničavaju i čine živote žena nepodnošljivim“, istaknula je koalicija na čelu s Inicijativom žena za mir (Barış için Kadın Girişimi) u svom priopćenju i zahtjevu za hitnim oslobađanjem Gültan Kışanak.

“Kışanak je gradonačelnica koja je uvela rodne kvote, nametnula sankcije općinskim radnicima koji su počinitelji nasilja prema ženama te podržala lokalne strukture i tvrtke koje za cilj imaju učiniti žene aktericama u javnom, društvenom životu radije nego čuvaricama doma. Njezino uhićenje također označava otimanje same ideje rodno osjetljivog općinskog rada, ženske borbe i ženskih glasova”, stoji u priopćenju.

“Nikada nećemo prihvatiti ovu prijetnju svim ženama koje postaju osnažene, koje progovaraju i odbijaju se klanjati. Mi, žene, stojimo u solidarnosti s Gültan Kışanak, našom prijateljicom u borbi za mir, jednakost i slobodu. Poručujemo da nećemo šutjeti dok ona ne bude oslobođena te dok se ne zaustave sve antidemokratske prakse i pritisci protiv općina“, zaključak je zahtjeva koalicije koja se zalaže za žene borkinje za ljudska prava na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.

{slika}

Dan nakon, 26. listopada, uhićena je i Ayla Akat, koja je uz to što je važna figura ženskog kurdskog pokreta, i članica turskog parlamenta, baš kao i Kışanak. Koalicija je izrazila solidarnost i s Akat i zatražila hitno oslobođenje obiju žena, istodobno držeći tursku vlast odgovornom za njihovu psihološku i fizičku dobrobit.

{slika}