U fokusu

SRAMOTA!

Francuski policajci u ime sekularizma natjerali ženu da skine dijelove odjeće na plaži

Francuski policajci u ime sekularizma natjerali ženu da skine dijelove odjeće na plaži

Twitter/Vantagenews.com

Pojavile su se fotografije na kojima se vide naoružani francuski policajci kako tjeraju ženu da plaži da skine neke dijelove odjeće u skladu s kontroverznom i diskriminatornom zabranom nošenja burkinija, javlja Guardian.

Vlasti u nekoliko francuskih gradova počele su implementirati zabranu nošenja burkinija, koji pokriva tijelo i glavu, kao razlog navodeći zabrinutost religijskog odijevanja u svjetlu nedavnih terorističkih napada u zemlji. Na Libeli smo prenijele komentar o tome koliko je ova zabrana problematična i antifeministička.

{slika}

Slike prikazuju najmanje četiri policajca koji stoje iznad žene koja na plaži u Nici sjedi i leži u odjeći, za koju se čak ispostavilo da uopće nije burkini. Nakon što su policajci stigli, na fotografijama se vidi kako žena uklanja tuniku dugih rukava iako se čini da jedan od policajca uzima bilješke i svejedno izdaje kaznu na licu mjesta.

{slika}

Fotografije su se pojavile nakon što je još jedna žena izjavila kako je bila kažnjena na plaži u Cannesu radi nošenja tajica, tunike i vela. Na njezinoj kazni piše kako nije nosila “odjeću koja poštuje dobar moral i sekularizam”.

{slika}

“Sjedila sam na plaži s obitelji”, rekla je 34-godišnja Siam. “Nosila sam klasični veo, nisam imala namjeru plivati”. Svjedokinja Mathilde Cousin potvrdila je da se dogodio incident. “Najtužnije je što su ljudi vikali: ‘Idi doma”‘, a neki su pljeskali policiji”, izjavila je. “Njezina je kći plakala.”