U fokusu

Održana konferencija “Sveobuhvatna seksualna edukacija u škole!”

Grad Zagreb i dalje ne predstavlja konkretan program uvođenja sveobuhvatne seksualne edukacije

U sklopu kampanje #Zaštošutimo 3.0, organizacija Status M održala je konferenciju “Sveobuhvatna seksualna edukacija u škole!”

Foto: Ivan Đukez

Na konferenciji su stručnjaci i stručnjakinje za seksualnost, obrazovanje i mlade, zdravstveni djelatnici/e, nastavnici/e i roditelji raspravljali o značaju i potrebi seksualnog obrazovanja. Poseban zahtjev upućen je i vladajućima Grada Zagreba da predstave obećani program i rokove uvođenja sveobuhvatne seksualne edukacije.

“U okviru aktualnog obrazovnog kurikuluma teme seksualnosti se aktivno izbjegavaju, a mladi u školi o njima slušaju samo u sklopu vjeronauka, u okvirima vjerskih dogmi, apstinencije i rodnih stereotipa. Činjenica je da nema političke volje, niti je ikada bilo. Bez jasnih rokova za razvoj i konkretnog plana uvođenja eksperimentalnog programa u škole sve se može oduljiti na narednih 20 godina. Istovremeno, svi podaci ukazuju da mladi više jednostavno ne mogu čekati. Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje u Gradu Zagreba prije mjesec dana najavio je formiranje radne skupine prije ljeta. No, koliko vidimo, par dana prije ljeta, nemamo stručnu skupinu, datume niti rokove, a Grad Zagreb do sada nije preuzeo inicijativu u rješavanju ovog izazova!“, glavne su poruke s konferencije koje je tijekom panel diskusije iznijela Sanja Cesar, voditeljica programa Spol, rod i seksualna prava u CESI-ju.

Neke od navedenih poruka istaknula je i Anamarija Sočo, predsjednica Statusa M-a. Kazala je da svi podaci istraživanja ukazuju da više nema vremena za čekanje već je potrebno hitno uvođenje sveobuhvatne seksualne edukacije u škole. Okupljenima se obratila i Marta Kiš, zastupnica platforme “Možemo!” u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Rekla je da je gradska vlast svjesna važnosti ove teme te da se radi na prezentaciji cjelokupnog plana koji će uključivati seksualno i spolno obrazovanje, ali i ostala važna pitanja vezana uz zdravlje djece i mladih.

Edukativni i interaktivni dio konferencije

Edukativni dio konferencije otvoren je predavanjem na temu “‘Sex Education’ ne bi trebala biti samo serija na Netflixu!”. Dr. sc. Tanja Jurin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvrnula se na status seksualne edukacije diljem Europe, važnost educiranog nastavničkog kadra i odgovornost odraslih da mladima prenesu sve potrebne informacije o seksu. Uslijedila je panel diskusija “Mreža podrške za provedbu SSE” u sklopu koje su nastavnici/e, mladi, roditelji i zdravstveni djelatnici/e dobili priliku podijeliti svoja iskustva i stavove oko aktualnog modela seksualnog odgoja te prijedloge za poboljšanje situacije.

U završnoj raspravi “Uvođenje SSE u zagrebačke škole: institucionalne dimenzije” sudjelovali su Josip Grgić, savjetnik u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje u Gradu Zagrebu te Sanja Cesar, voditeljica programa Spol, rod i seksualna prava u CESI-ju. Zajedno su razmotrili prilike i izazove implementacije seksualnog obrazovanja, pogotovo u okviru lokalnih samouprava koje mogu pokrenuti uvođenje ovog predmeta u okviru izvannastavnih sadržaja.

Građani/ke smatraju da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje

U konačnici, konferencija je još jednom osvijetlila nužnost uvođenja sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u zagrebačke škole. Prema nedavnoj studiji o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj, razine rizičnog ponašanja već su 15 godina razmjerno visoke. Više od polovice mladih doživljava neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama.

Međutim, u zagrebačkim školama se sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje provode tek JEDAN školski sat godišnje. Rezultati javnog mnijenja (IPSOS za CESI 2021.) pokazuju da 78% građana/ki smatra da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje. S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, na konferenciji je naglasak stavljen na Grad Zagreb koji u svojim školama može uvesti moderan oblik seksualnog obrazovanja i tako postati predvodnik pozitivnih promjena u društvu.