U fokusu

Antifašistički skup jučer održan u Novom Sadu

Građani i građanke protiv fašizma u Srbiji!

Građani i građanke protiv fašizma u Srbiji!

Više od 1500 građana i građanki sudjelovalo je na antifašističkom skupu koji je jučer održan u Novom Sadu zbog napada na objekte građana i građanki albanske nacionalnosti.

Okupljanje je organizirano zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti nakon nereda na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije.

“U posljednje vrijeme fašizam je prosipan sa stranica novina, iz glava raznih političara/ki, i onda se prelio na radnje naših komšija/nica. Zato ja danas nosim majicu s natpisom ‘Nemoj da diraš mog komšiju’, rekao je pred okupljenima Željko Stanetić, predstavnik Vojvođanskog građanskog centra, piše portal Novosti.

Marija Perković, aktivistkinja iz organizacije Žene u crnom, poručila je da je za napad na Albance/ke proteklih dana u Vojvodini kriv sistem, odnosno kapitalizam, koji proizvodi ‘ratove među ljudima, spolovima i protiv radničke klase’.

“Imamo li dovoljno smjelosti da kažemo da je fašizam dijete kapitalizma? Tko ne želi govoriti o kapitalizmu, mora šutjeti i o fašizmu”, poručila je.

Skup je organizirala koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a njime je obilježena i 70. godišnjica oslobođenja Novog Sada od fašizma.