U fokusu

pokrenuta peticija

Greenpeace: Spasimo Mediteran od najezde plastike

Greenpeace: Spasimo Mediteran od najezde plastike

greenpeace.org

Greenpeace Hrvatska poziva na potpisivanje peticije kojom se od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića traži da se bori protiv onečišćenja plastikom. Procjenjuje se da oko 8 milijuna tona godišnje ulazi u mora diljem svijeta te da oko 80% onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku, ističu iz Greenpeacea i dodaju da Vlade to mogu zaustaviti jer ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom.

“Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, a recikliranje samo po sebi nije dovoljno rješenje. Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu! Nemojmo dopustiti da plastika, koja se u našem okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Pomozi da tome stanemo na kraj!”, poručuje Greenpeace.

“Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sada!

TRAŽIMO OD MINISTRA ZAŠTITE OKOLIŠA TOMISLAVA ĆORIĆA:

Da se zauzme da promjene zakona o otpadu EU omoguće zemljama članicama da i same ograničavaju i smanjuju glavne izvore plastičnog otpada i smeća.

Da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu i potakne promjenu navika i ponašanja te inovacije! Ključne riječi su: smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje!”, stoji u priopćenju. 

Greenpeace