U fokusu

Migracijsko interdisciplinarno kretanje

Ilegalke u Mariboru

Ilegalke u Mariboru

U petak, 7. oktobra 2016. godine, u prostoru KIBLA PORTAL u Mariboru, biti će otvorena velika umjetnička izložba pod nazivom: MIG 21 – Migratory Interdisciplinary Grid (Migracijsko interdisciplinarno kretanje).

Izložba će okupiti pedeset umjetnika i umjetnica iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Njemačke, Rusije, Poljske, Češke Republike, Japana, SAD-a, Meksika, Kanade i Australije, koji svojim radovima odgovaraju na temu migracija, iz univerzalne ljudske perspektive i humanizma kao političke opredjeljenosti.

Na izložbi će, među ostalima, svoje radove predstaviti i umjetnici/e iz Bosne i Hercegovine, Jusuf Hadžifejzović (Galerija CHARLAMA), te Adela Jušić Andreja Dugandžić (Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA), sa kolaborativnim radom Ilegalke.

Rad Ilegalke, nastao iz dugogodišnjeg istraživanja o antifašističkoj borbi žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, ilustrira tajne i političke aktivnosti žena u pokretima otpora i ilegali. Ovo djelovanje je pogotovo vezano za područje private sfere kao mjesta političke moći. Kuće postaju mjesta gdje se kreiraju, govore, pamte, zapisuju i kodiraju poruke koje se prenose i migriraju u kosi, odjeći, slami, u vezivu. Žene koriste sva raspoloživa sredstva da nadziru, upozore, kamufliraju i zaštite važne poruke i pojedince i pojedinke. Obavljajući te, po život opasne zadatke, žene se suprotstavljaju patrijarhalnim tradicijama i uvriježenim rodnim ulogama, a njihovo djelovanje biva od suštinske važnosti.

Izložba MIG 21 postavljena je na tri lokacije u Mariboru: MMC KIBLA, ARTKIT I KIBLA PORTAL.