U fokusu

Indija će slati u zatvor obitelji koje prisiljavaju žene na abortus

Indija će slati u zatvor obitelji koje prisiljavaju žene na abortus

Cijele obitelji mogle bi se suočiti s kaznom do sedam godina zatvora ako prisile ženu na abortus ženskog fetusa ukoliko se prihvati prijedlog indijske Vlade s kojim se želi smanjiti pritisak na zahtjev za rađanjem muške djece.

Djevojčice se u Indiji smatraju financijskim teretom i njihove obitelji se boje da će morati platiti nezakoniti, ali uobičajen miraz kada dođe njihovo vjenčanje. Zbog takvih društvenih uvjerenja u Indiji je u porastu spolna neuravnoteženost, a inicijativa Indijske vlade ima želju zaustaviti njezin daljnji rast.

Sudionici kampanje vjeruju da je u proteklom desetljeću do osam milijuna nerođenih djevojčica abortirano u Indiji, dok UN-ove brojke otkrivaju da ženska djeca u Indiji dvaput češće umiru u prvih pet godina svojega života. Prema statistici iz popisa stanovništva broj rođenih djevojčica na tisuću dječaka pala je s 976 u 1961. godini na 914 u 2011. godini.

Važeći zakoni usmjereni na prevenciju spolne selekcije i ženski feticid propisuju kazne za kliničke doktore koji vrše operacije ili ultrazvučno testiranje kako bi se otkrio spol nerođenog djeteta. Kazna je u rasponu od 1000 rupija (oko 12 funti) do  tri godine zatvora.

Ali u proteklih deset godina samo su 463 osobe procesuirane, te Ministarstvo za razvoj žena i djece želi usmjeriti pozornost na mreže obitelji koje vrše pritisak na ženu da abortira nerođenu žensku djecu.

Viša savjetnica u Ministarstvu koja nas je zamolila da ostane anonimna rekla je da Vlada želi da svi oni koji vrše pritisak na ženu da abortira snose posljedice, odnosno da budu kažnjeni.

“Važno je da obitelji budu jednako odgovorne. Obitelji odlaze u klinike kako bi provele spolnu selekciju. Logično, one iniciraju proces utvrđivanja spola i ženskog feticida. Mi tražimo amandmane na postojeći zakon kako bi obitelji postale jednako odgovorne za prekršaj”, rekla je zaposlenica Ministarstva. “Ništa još nije odlučeno, ali je izgledno da će postojati zatvorska kazna u visini od šest mjeseci do sedam godina. Visina kazne ovisit će o tome da li je obitelj bila upletena samo u postupak spolne selekcije ili i u postupak testiranja i, posljedično, u postupak abortusa fetusa.”

Ranjana Kumari iz Centra za socijalna istraživanja rekla je kako trudne žene već sada trpe žestoko zlostavljanje, te ponekad nasilne napade, od muževa i članova njegove obitelji s kojima dijeli kućanstvo kako bi  provele ultrazvučno testiranje spola i abortus. Novi prijedlog za kolektivno kažnjavanje dovesti će do toga da će muževa obitelj smatrati ženu odgovornom za njihovo procesuiranje.

“Na ovaj prijedlog trebalo bi se gledati s povećanom dozom opreza. Ženu se okrivljuje za proizvodnju ženskog djeteta. Ona se suočava s diskriminacijom, napuštanjem te, do neke mjere, nasiljem. Stoga je ideja o kažnjavanju obitelji riskantan prijedlog. Majka će biti optužena jer je ona ta koja je otišla na abortus. Ona će biti ugrožena od strane svoje obitelji i muža – koga ćeš kriminalizirati? To je vrlo teško ustanoviti. Žena će biti ta koja će biti okrivljena i kažnjena,” upozorila je Kumari.

“Temelji ženskog osnaživanja apsolutno će biti promijenjeni,” rekla je Kumari, te dodala, “kontrola nad našim tijelima fundamentalno je žensko pravo.”

Prevela i prilagodila Tanja Ivošević