U fokusu

zabranjene operacije intersex djece

Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

Twitter

Visoki sud u Madrasu u istočnoj Indiji u ponedjeljak je donio značajnu odluku kojom se jamče prava transrodnih i interspolnih osoba.

Od suda se tražilo da donese odluku o tome odnosi li se pojam “nevjesta” prema Zakonu o hinduističkom braku i na transrodnu ženu.

Ovog listopada, lokalna je vlast odbila registrirati brak Aruna Kumar i Sreeje, trans žene iz Thoothukudija.

U obrazloženju za ne registriranje braka tvrdilo se da par ne ispunjava Stavak 5 Zakona o hinduističkom braku, jer se izraz “nevjesta” može odnositi samo na ženu koja je rođena kao žena.

No, sud je ipak dosudio da se radi o valjanom braku, navodeći da isti ne krši nikakva postojeća hinduistička pravila.

Sud je također napomenuo i da državne vlasti ne mogu dovoditi u pitanje nečiji rodni identitet.

Štoviše, uz odobrenje braka navedenim osobama, izdana je službena naredba kojom se zabranjuju operacije mijenjanja spola interspolne dojenčadi i djece.

Trenutno, interspolna djeca moraju biti podvrgnuta operaciji kako bi bila zakonski priznata.

“Roditelje treba poticati da shvate da rođenje interspolnog djeteta nije sramota”, navode iz Vrhovnog suda.

“Predugo su transrodne osobe bile na margini. Ustav Indije je dokument koji bi im konačno morao omogućiti da se pridruže mainstreamu.” Smatraju na Vrhovnom sudu.

Nebinarne osobe su ljudske osobe i stoga imaju pravo na zakonsku zaštitu u svim sferama državnog djelovanja države na način kako ju uživaju svi/e drugi/e građani/ke ove zemlje .

Diskriminacija na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, stoga, narušava jednakost pred zakonom i mogućnost jednake zaštite.” zaključuju.