U fokusu

kršenje prava transrodnih osoba

Interventna policija suzavcem i gumenim mecima napala Trans Pride u Istanbulu

Interventna policija suzavcem i gumenim mecima napala Trans Pride u Istanbulu

EPA

Istanbulska interventna policija suzavcem i gumenim mecima u nedjelju je napala i rastjerala okupljene u Povorci ponosa za transrodne osobe, zabranjene nakon što su ultranacionalisti zaprijetili da će spriječiti demonstracije “degeneriranih” osoba, a vlasti navodno radi tih prijetnji pristale građanima i građankama Turske uskratiti pravo na okupljanje.  

Stotine interventnih policajaca u kordonu su stajale na glavnome gradskom trgu Taksimu kako bi spriječili skup “Trans Pride”, koji se održava za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Vlasti su ovaj mjesec zabranile i Trans Pride i LGBT Pride navodeći zabrinutost za sigurnost nakon ultranacionalističkih upozorenja protiv svakog takvog događaja na turskom tlu.

{slika}

“Ljubitelji nogometa mogu se okupljati u ovoj zemlji gdjegod žele. Naše je okupljanje miroljubivo”, rekao je glasnogovornik istanbulskog LGBTI saveza za solidarnost.

“Sveti mjesec ramazan je izgovor. Ako poštujete ramazan, poštujte i nas. Heteroseksualci misle da je to previše za nas, samo dva dana od 365 dana”, rekao je.

Godišnja Povorka ponosa, opisana kao najveća u muslimanskome svijetu, bila je planirana za 26. lipnja. U Istanbulu su se održavale povorke ponosa za prava LGBT osoba od 2003., u kojima su sudjelovale deseci tisuća ljudi, no prošle godine ju je prekinula policija.