U fokusu

Indiegogo kampanja

IT Girls dolaze u vaše škole!

IT Girls dolaze u vaše škole!

Youtube screenshot

IT Girls tim je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. “Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica ‘Ostavi to, to je za dječake’, jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa kako trebaju izgledati do odabira zanimanja”, poručuju iz inicijative.

Nedavno su udružile snage Bit Alijansom i pokrenule crowdfunding kampanju koja om bi se omogućilo da u BIH škole dovedu Arduino platformu koja omogućava djevojkama programiranje na zanimljiv i praktičan način. Sudjelovanjem u kampanji pomažete u dosezanju cilja koji bi IT Girls omogućio održavanje najmanje šest Arduino radionica u šest različitih osnovnih škola kako bi 120 djevojčica prošlo obuku za rad s Arduinom. Arduino setovi zatim ostaju u školama, a djevojčice koje su završile radionicu dobivaju zadatak da prenose stečeno znanje svojim vršnjacima i vršnjakinjama. Nastavnici i nastavnice dobivaju sredstvo za interaktivnu nastavu, a satovi informatike poprimaju zabavan karakter. 

Istraživanja i rad na terenu su pokazali da dječaci i djevojčice imaju jednak pristup tehnologiji – koriste računalo, mobitele i sl. Međutim, evidentno je da se djevojčice rjeđe odlučuju da studiraju IT fakultete i da se bave tim zanimanjem. Također, globalna praksa je pokazala da kada se organiziraju mješoviti tečajevi programiranja (za dječake i djevojčice), djevojčice se rjeđe prijavljuju jer smatraju da je to za dječake. 

Činjenica da naše društvo postaje sve više digitalizirano, otvara nova zanimanja i mogućnosti u kojima su žene još uvijek podzastupljene. Prema posljednjim istraživanjima, u Europi ima četiri puta više muškaraca nego žena s diplomom u IT zanimanjima. Udio muškaraca koji rade u digitalnoj industriji je 3,1 puta veći od udjela žena.

Stoga IT Girls smatraju da informatika mora postati interaktivnija i pristupačnija djevojčicama. “Ako im damo platforme i naučimo ih kako da ih koriste, one će prvo praviti svoje projekte, a onda učiti druge djevojčice i dječake kako da programiraju, a pritom se sjajno zabaviti i družiti”, poručuju iz inicijative. 

Cijena jedne Arduino radionice je 2,500 $. To uključuje nabavku 60 setova, honorar za trenerice i logističke troškove. Dio sredstava je osiguran, a kako bi projekt u potpunosti zaživio treba osigurati još 9,125$.

U kampanji je do sad skupljeno 89% sredstava, a više o kampanji i kako se uključiti pročitajte ovdje