U fokusu

Italija protjerala Nigerijku osuđenu na smrt

Faith Aiworo ima 23 godine. Napustila je Nigeriju prije pet godina bježeći od smrtne presude, jer je ubila poslodavca koji ju je u više navrata napastovao i pokušao silovati. Izašla je na slobodu, jer je netko platio jamčevinu i tada je pobjegla. Stigla je u Italiju, ali tamo su je opet dočekali teški problemi. Odvedena je u pritvor za strance ilegalce i ekspresno vraćena avionom u Lagos (Nigerija).  Mnoge organizacije dižu glas za spas Faith Aiworo, ali se talijanska vlast na sve oglušuje.

Italija protjerala Nigerijku osuđenu na smrt

Faith Aiworo ima 23 godine. Napustila je Nigeriju prije pet godina bježeći od smrtne presude, jer je ubila poslodavca koji ju je u više navrata napastovao i pokušao silovati.

Izašla je na slobodu, jer je netko platio jamčevinu i tada je pobjegla. Stigla je u Italiju, ali tamo su je opet dočekali teški problemi.

Faith je ponovno doživjela pokušaj silovanja, ovoga puta u Bolonji. Susjedi, čuvši vriske par puta, nazvali su policiju. Napadač je pobjegao, a Faith uhićena, jer nije imala uredne papire.

Odvedena je u pritvor za strance ilegalce i ekspresno vraćena avionom u Lagos (Nigerija). Njezin odvjetnik Alessandro Vitale pokušava je spasiti od smrti, jer je u Nigeriji čekaju da je objese, ali ništa ne zna o njoj.

Vitale upozorava da je Italija počinila strašan propust.

To pojašnjava i Shucry Said, koordinatorica stranice za prava migranata migrare.eu koja kaže da je slučaj u potpunosti suprotan duhu talijanskog ustava, međunarodnih konvencija i članku 19. Deklaracije osnovnih prava ljudi EU-a, u kojoj piše da nitko ne smije biti izbačen iz neke države ako postoji ozbiljna opasnost da će biti ubijen, mučen ili nehumano tretiran.

Mnoge organizacije dižu glas za spas Faith, ali se talijanska vlast na sve oglušuje.