U fokusu

NAPAD U DUBROVNIKU

Iz Zagreb Pridea poručili: ‘Nulta stopa tolerancije na homofobne zločine!’

Iz Zagreb Pridea poručili: ‘Nulta stopa tolerancije na homofobne zločine!’

Zagreb Pride podnio je danas kaznenu prijavu protiv dubrovačkog taksista koji je prije tjedan dana u noći ozlijedio 24-godišnju putnicu zbog navodnog lezbijskog poljupca u taksiju, no dubrovačka policija tvrdi da je do sukoba došlo zbog alkoholiziranosti i da nikakve okolnosti ne upućuju na zločin iz mržnje.

“Podižemo kaznenu prijavu protiv napadača. Nulta stopa tolerancije na homofobne zločine!”, napisao je na tweeteru Zagreb Pride, nakon što je Jutarnji list, pozivajući se na tvrdnje djevojke, objavio da ju je pretukao homofobni taksist, nanjevši joj otvorenu ranu na čelu i gornjoj usni te ozljede lica, nosa i oka.

Taksist tvrdi da nije nikoga napao i da se djevojka ozlijedila nakon što je prva u alkoholiziranom stanju napala njega, a potom zbog alkohola pala na tlo. 

Dubrovačka policija na uviđaju nije utvrdila da je došlo do kaznenog djela te istaknula da su dijevojke bile u vrlo alkoholiziranom stanju.

Poljubac se kao uzrok sukoba ne spominje niti u jednoj izjavi koju su policiji dale djevojke. No iz Zagreb Pridea kažu da su djevojke policiji rekle da je napad uzrokovao poljubac i da su u lezbijskoj vezi.

Smatraju da se propust dogodio na policiji koja je dužna utvrditi što se dogodilo kada žrtva iskaže svoju spolnu orijentaciju i izrazi sumnju da je zbog toga napadnuta. “Druga važna indikacija, imate osobu koja je žena i koja je vidno ozlijeđena i imate drugu osobu koja nije ozlijeđena i koja je mušlarac. Čak da ne prepoznate zločin iz mržnje imate sumnju u kazneno djelo”, rekao je Marko Jurčić, Prideov koordinator za suzbijanje diskriminacije.

Iz udruženja još dodaju da to nije prvi put ovog ljeta da LGBT osobe u Dubrovniku traže zaštitu, no u dubrovačkoj policiji kažu da joj ovog ljeta nije prijavljen niti jedan događaj koji bi ukazivao na počinjenje zločina iz mržnje.