U fokusu

službene statistike

Izbjeglička i humanitarna kriza u Hrvatskoj u brojkama: MUP demantirao potpiritelje/ice panike

Izbjeglička i humanitarna kriza u Hrvatskoj u brojkama: MUP demantirao potpiritelje/ice panike

Unatoč čestim medijskim natpisima, komentarima šire javnosti i neargumentiranoj panici koja se počela dizati početkom ove humanitarne krize, službene brojke Ministarstva unutarnjih poslova demantirale su one koji su pokušali stvoriti kaos propagiranjem neistinitih podataka. Naime, javnost se nastojala zastrašiti istupima kako su pristigle izbjeglice uglavnom mladi, snažni, vojno sposobni muškarci, želeći se aludirati kako je riječ o teroristima koji će bijelu i kulturnu Europu srušiti iznutra, te da ne dolaze iz ratom pogođene Sirije, nego Afganistana i Iraka, pišu Vijesti.hr.

Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, struktura izbjeglica koji su ušli u Hrvatsku, na uzorku od 64.288 osoba, odnosno na uzorku od 31 posto, pokazala je kako je u Hrvatsku ušlo 54,77 posto muškarraca, 21,21 posto žena, te 24.02 posto djece.

Bježeći od rata, bolesti i gladi, prolazeći izuzetno naporan put preko Sredozemlja pa gotovo pješke do zemalja Europske unije, nije ni čudno da većina izbjeglica ne posjeduje putne isprave. Naime, samo 20,2 posto izbjeglica koje su ispitanje imalo je putne isprave.

Najviše izbjeglica stiže iz Sirije, čak 52,02 posto, zatim iz Afganistana (26,3%), Iraka (15,33%), Pakistana (2,28%), Bangladeša (0,43 %) te ostalih državljanstava (3,64%) . 

Broj izbjeglica koji dnevno ulaze u Republiku Hrvatsku varira od dana do dana, tako je najveći dnevni priljev zabilježen 24. rujna 2015. godine kada je u zemlju ušlo 11.535 izbjeglica.

Mjesec dana od početka izbjegličke i humanitarne krize u Hrvatskoj do danas u 15 sati u zemlju je ušlo 212.049 izbjeglica.

Naravno, bitno je naglasiti da su ovdje ljudski životi u pitanju, a ne zbrajanju i oduzimanju brojki i postotaka.