U fokusu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić:

‘Izmjene Zakona o radu posebno će negativno utjecati na žene’

‘Izmjene Zakona o radu posebno će negativno utjecati na žene’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu svog ureda, istaknula je kako statistike ukazuju na daljnje pogoršanje ionako nepovoljnog položaja žena na tržištu rada.

Pravobraniteljica Ljubičić je upozorila kako bi nove izmjene Zakona o radu (ZOR), zbog predviđene izmjene rasporeda radnog vremena, posebno negativno utjecale na žene, prenosi rtl.hr.

Izrazila je bojazan da će fleksibilizacija dodatno otežati položaj žena u fertilnoj dobi na tržištu rada, negativno utjecati na natalitet i dovesti do razaranja obitelji. Dodala je kako njezin ured pomno prati proces promjene ZOR-a.

Izvijestila je da više od polovice svih predmeta u kojima su žene upozoravale na diskriminaciju, čine pritužbe vezane uz zapošljavanje i rad.

“Pritužbe žena čine gotovo 69 posto ukupnog broja pritužbi na diskriminaciju po spolu, koja je vjerojatno najrašireniji oblik diskriminacije”, ocijenila je.

Međutim, tako velik broj pritužbi prati relativno mali broj sudskih postupaka.

“Položaj žena na tržištu rada i dalje ograničava tradicionalna podjela poslova na muške i ženske, po kojoj je odgoj i briga za djecu gotovo u potpunosti prepuštena ženama, a roditeljski dopust lani je koristilo svega 2,63 posto očeva”, navodi pravobraniteljica.

Izvijestila je kako je lani za nasilje u obitelji prijavljeno 2,1 posto manje osoba nego godinu ranije, te da su u 62,4 posto slučajeva žrtve bile žene.

Kazala je kako ekonomsko nasilje u obitelji često ostane neprepoznato, a kao posebno ranjive skupine naznačila je žene u ruralnim područjima, ovisnice, žene zaražene HIV-om, žene s invaliditetom te žene u prostituciji.

Pravobraniteljica upozorava i na potrebu jače zaštite žena – žrtava seksualnog nasilja u ratu, koje je, ističe, jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava žena i ratni zločin koji ne zastarijeva.

Nezadovoljna je odnosom komercijalnih televizija i portala, koji, tvrdi, i dalje potiču spolne stereotipe i seksizam.

Zastupnice su u raspravi upozorile da su u društvu i dalje snažno prisutni stereotipi o ‘ženskim i muškim poslovima’.