U fokusu

povodom Izvještaja o protjerivanju izbjeglica iz RH

Izvještaj o nasilnim protjerivanjima: ‘Prekinite i sankcionirajte nasilje nad izbjelicama!’

Izvještaj o nasilnim protjerivanjima: ‘Prekinite i sankcionirajte nasilje nad izbjelicama!’

Are you Syrious?/Facebook

Inicijativa Dobrodošli! i udruga Are you Syrious? predstavili su Izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske kojim su upozorili na kršenje nacionalnih i međunarodnih pravnih obaveza Hrvatske i nepovredivosti ljudskog života i dostojanstva, kao stečevina općeljudskih vrijednosti. 

Izvještaj je nastao nakon razgovora s pedestak izbjeglica u kampovima u Republici Srbiji, u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine, u kojima je ukazano da se s hrvatskog se teritorija protjeruju obitelji i pojedinci različitih dobnih skupina uglavnom iz Afganistana, a u manjem broju i  iz drugih zemalja. Mnoge od tih osoba su i po nekoliko puta u Hrvatskoj, na različitim mjestima, eksplicitno zatražile međunarodnu zaštitu tj. azil.

Prikupljeni iskazi govore o sljedećim obrascima ponašanja:

  • višesatnom, pa i višednevnom zatvaranju u policijske postaje bez prevoditelja
  • prekoračenjima ovlasti policijskih službenika
  • različitim oblicima verbalnog i fizičkog nasilja
  • prijetnjama i izrugivanjima od strane policijskih službenika
  • prisilnom potpisivanju dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku (engleskom, perzijskom, rumunjskom i sl.) koji ne razumiju
  • oduzimanju vrijednosti i osobnih stvari te na kraju
  • protjerivanju unatoč eksplicitnom traženju azila u Hrvatskoj  

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? zbog toga traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske, žurnu provedbu temeljite istrage o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko granica Republike Hrvatske i sankcioniranje nasilnih djelatnika policije i nadležnih osoba Ministarstva unutarnjih poslova te povrat nezakonito protjeranih izbjeglica, koji i dalje žele zatražiti azil u Hrvatskoj, u Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom.