U fokusu

Ujedinjeno kraljevstvo

Kampanja #PayMeToo za jednakost plaća

Kampanja #PayMeToo za jednakost plaća

paymetoo.com/

Nekoliko se članica britanskog parlamenta udružilo s ciljem da potaknu žene da pozovu svoje poslodavce na odgovornost i zatraže reakciju na rodni jaz u plaćama, budući da se približava rok za izvještaj o razlikama u plaćama koji su poslodavci dužni podnijeti vladi.

Na čelu sa zastupnicom laburista Stellom Creasy, parlamentarke će u ponedjeljak pokrenuti online kampanju pod nazivom #PayMeToo, s ciljem podrške i savjetovanja radnica u borbi protiv rodnog jaza u plaćama na svojim radnim mjestima.

Diljem Ujedinjenog kraljevstva u zraku je miris revolucije. Kako tvrtke predaju izvještaje o rodnim razlikama u plaći, nezadovoljne zaposlenice traže način kako primorati tvrtke da nešto poduzmu po pitanju nejednakosti.

Sve privatne tvrtke s više od 250 zaposlenika do 4. travnja moraju prikazati razliku u satnici koja se isplaćuje muškarcima i ženama. Budući da je rok za javni sektor već prošao, pokazalo se da devet od deset poslodavaca u javnom sektoru plaća muškarce više od žena, a žene su u prosjeku plaćene 14 posto manje od muških kolega.

Kampanja na društvenim mrežama s ciljem vršenja pritiska na poslodavce, kao i internetska stranica #PayMeToo pokrenut će se u ponedjeljak. Cilj je stranice informirati žene o njihovu pravu na postavljanje poslodavcima pitanja o plaći, te pružiti im savjete o tome daljnjim koracima, kao što su rad sa sindikatima i ženskim mrežama.

Kampanju podupiru Creasyne suradnice Jess Phillips i Lucy Powell, zastupnica konzervativne stranke Nicky Morgan, liberalna demokratkinje Jo Swinson, Christine Jardine i Layla Moran, te Hannah Bardell iz Škotske narodne stranke i Liz Saville Roberts, članica velških socijaldemokrata.

“Ako mislimo ozbiljno rješavati rodne razlike u plaćama, moramo učiniti nešto više od puke objave podataka – moramo pokazati da promatramo daljnje korake”, rekla je Creasy.

Parlamentarke će tražiti od žena da ispune i proslijede #PayMeToo anketu, koja bi trebala “koristiti za argumentaciju u parlamentu i pomoći u rješavanju pitanja plaća”.

Anketa je zamišljena kao jednostavan način da žene anonimno podijele svoje probleme na radnim mjestima, dodala je Creasy, kazavši da je na svom prvom poslu nakon fakulteta otkrila da je plaćena manje od muškog kolege iste dobi i iskustva.

“Žene nam već govore da su dobile poruku da ne postavljaju pitanja o jednakosti plaća i želimo istaknuti da ušutkavanje zaposlenika nije pravo rješenje”, rekla je. “Svaka žena, uključujući i mene, ima svoju priču o diskriminaciji u domeni plaća – sada moraju znati da imaju zastupnice spremne čuti ih i djelovati”.

Creasy je dodala da bi, umjesto ušutkavanja kritika, menadžeri trebali aktivno tražiti rješenja za rodni jaz u plaćama. “Ako različito plaćate žene i muškarce, računajte na to da će vas se za tu diskriminaciju, kao i za pokušaj zataškavanja, prozvati sindikati, ženske mreže ili parlament”, rekla je.

Swinson je pozvala zaposlenice na korištenje vladine internetske stranice, gdje se nalaze podaci za svaku tvrtku koja je podnijela izvještaj. “Ove se godine mnogo toga otkrilo, ali narednih godina bit će sve teže sakriti informacije”, rekla je. “Slatkorječivost kojom se koriste poslodavci kada najavljuju hvatanje u koštac s rodnim razlikama u plaći sada će se moći testirati u realnosti”.

Informacije koje su tvrtke već podnijele – razlike u prosjeku i medijanu plaća, razlike u bonusima, te postotak muškaraca i žena u svakom kvartalnom razdoblju – već su pokazale zapanjujuće rodne razlike u plaćama u mnogim sektorima.

U bankarstvu i financijama nisu neuobičajene razlike u bonusima od čak 60 posto, dok u maloprodaji, sektoru koji zapošljava većinom žene, razlike iznose oko 50 posto.

Kampanja #PayMeToo potiče žene da pitaju kolege o visini plaće i zatraže od menadžera da iznesu akcijski plan tvrtke za rješavanje rodnog jaza u plaćama. Također se predlaže pridruživanje sindikatima, pozivanje sindikalnih predstavnika_ca da se pozabave tim pitanjem, te osnivanje ženskih mreža.

Tulip Siddiq, zastupnica za Hampstead i Kilburn, izjavila je kako je otkrila da je plaćen deset tisuća funti manje od muškog kolege i da je dobila povišicu tek kada je skupila hrabrosti tražiti istu plaću. “Kada sam zatražila, nije bilo teško izjednačiti plaće”, rekla je. “Tisuće su žena u ovakvoj situaciji. U našoj zemlji postoji razorna nejednakost koja je trajala predugo i ovo je prava prilika da se riješi”.

Nicky Morgan, zastupnica za Loughborough i predsjednica odbora za nadzor financija, ukazala je na nedavno istraživanje PwC-a, prema kojemu bi smanjenje rodne razlike u plaćama moglo povećati zaradu žena za 90 milijardi funti. “Objava visina plaća tek je početak – sada je vrijeme da navedemo poslodavce da smanje razlike u plaćama”, rekla je.

Zastupnica liberalnih demokrata, Layla Moran, rekla je: “Informiranje je osnažujuće i upravo je ono poanta ove internetske stranice. Umjesto da samo pretražuju svoje sadašnje ili potencijalne poslodavce, žene bi trebale koristiti te podatke da od njih zahtijevaju djelovanje”.