U fokusu

Kampanja za više žena u Saboru

Ženske organizacije iz cijele Hrvatske predstavile su jučer zajedničku kampanju za povećanje udjela žena na parlamentarnim izborima 2011. Aktivnosti kampanje bit će usmjerene direktno na političke stranke koje sustavno ignoriraju zakonsku obavezu 40-postotne zastupljenosti žena u zastupničkim tijelima. Vladin ured za ravnopravnost spolova u suradnji s nevladinim udrugama ‘nada probiti takozvani saborski stakleni strop od 20-ak posto zastupnica‘.

Kampanja za više žena u Saboru

Davor Pongračić/CROPIX

Ženske organizacije iz cijele Hrvatske predstavile su jučer zajedničku kampanju za povećanje udjela žena na parlamentarnim izborima 2011. Aktivnosti kampanje bit će usmjerene direktno na političke stranke koje sustavno ignoriraju zakonsku obavezu 40-postotne zastupljenosti žena u zastupničkim tijelima.

Vladin ured za ravnopravnost spolova u suradnji s nevladinim udrugama ‘nada probiti takozvani saborski stakleni strop od 20-ak posto zastupnica‘, premda je i u Europskoj uniji slična situacija uz poneke izuzetke. Pripomoći tome trebala bi i kampanja ‘Uravnotežimo se!’ U tu su svrhu snimljeni i promidžbeni videospot koji možete pogledati ovdje te radijski spot, koji će uskoro biti besplatno vrćeni na HTV-u te Hrvatskom radiju, a nadaju se i u ostalim elektronskim medijima. Ured će nakon već provedenog natječaja financirati i projekte na temu uravnoteženosti nekoliko nevladinih udruga iz cijele Hrvatske (između ostalih, Centar za ženske studije, CESI, B.a.B.e., Delfin, CGI, HOMO, VMIO, Cenzura Plus), bit će organizirani okrugli stolovi i tribine o političkoj participaciji žena te na kraju i monitoriranje izbornog procesa te rodna analiza izbornih lista nakon njihove predaje, nabrojala je Štimac-Radin.

Centar za ženske studije iz Zagreba postavit će 70 jumbo plakata u što većoj blizini središnjica devet najvećih političkih stranaka i to neposredno prije izbora kako im doslovno pred nos stavile evidentan problem da većina stranaka ne mari za rodne omjere na svojim listama, na kojima su žene (ne)prisutne poput rijetkih životinjskih vrsta. Osim plakata Centar će osobno čelnicima i čelnicama stranaka slati razglednice s istim upozorenjem. Sljedeća aktivnost bit će postizborna analiza od koje očekuju povećanje samog nominiranja žena na listama, a posljedično tome i veći broj izabranih žena.

CESI sa partnerskim organizacijama Babe, Domine, Delfin i CGI pripremit će svojevrsni ženski manifest kojim bi se pokušalo definirati što je to što “žene žele” i što očekuju od političkih stranaka i njihovih politika. Manifest će biti predan političkim strankama, a za vrijeme trajanja predizbornih kampanja CESI će preko svog portala Libela detaljno pratiti sve žene zastupljene na izborima, raditi njihovu osobnu promociju te analizirati način na koji njihove stranke gledaju na politiku jednake zastupljenosti. 

Splitska Cenzura Plus će kroz TV emisije raditi na problematiziranju ženskog pitanja u politici i pokušaju osviještavanja problema. Predstavnica udruge Neda Milišić podsjetila je da u dalmatinskim županijama niti nema javne rasprave na tu temu, a situacija je takva da u nekim općinskim vijećima nema niti jedne žene. 

Pulska udruga HOMO radit će medijske kampanje u suradnji sa lokalnim elektroničkim i tiskanim medijima. “Istra koja se diči svojom naprednošću je po zastupljenosti žena među najgorim županijama, samo je jedna načelnica općine, jedna gradonačelnica, što dovoljno govori o muškom bastionu kojeg će biti teško razbit”, rekla je njihova predstavnica Mirjana Galo

Istočnu Hrvatsku pokrivat će udruga Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje koja će usmjeriti svoje aktivnosti na emitiranje specijaliziranih radio emisija kroz koje planiraju 100 tisuća ljudi upoznati s ciljevima kampanje.

Štimac Radin je naglasila da prema istraživanjima samo 12 posto građana i građanki zna da u Hrvatskoj uopće postoji antidiskriminacijsko zakonodavstvo, a svega par posto zna da postoji Zakon o ravnopravnosti spolova. 

Informiranju i promjeni stavova trebala bi poslužiti video i radio spot nastao u produkciji FadeIn-a pod nazivom “Uravnotežimo se”. Njegov redatelj Miroslav Sikavica na jučerašnjem predstavljanju, simbolike radi, bio jedini muškarac u prostoriji. 

 

‘Može se biti žena, peći kolače i voditi državu’

Premda je većina na kraju izrazila zadovoljstvo skupom i porukom ‘uravnotežimo se’, svijetao balans skupa, koji je okupio dio ženskih stranačkih snaga, među samim je sudionicama ipak potamnio istup HDZ- ove saborske zastupnice i članice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Đurđice Sumrak.

Ona je ničim izazvana zakoračila na branik predsjednice svoje stranke i hrvatske Vlade, opetovano tumačeći prisutnima sve ‘iznimne zasluge i doprinose’ koje ova poduzela na putu uravnoteženja, a baš nikako nije Sumrak mogla propustiti priliku biti glas gospođe premijerke kazujući ‘da se može biti žena, peći kolače i voditi državu, pri čemu je zamjerila i da ‘unatoč premijerkinom angažmanu za žene, svi samo gledaju njezine broševe, i to nekritički, s namjerom vrijeđanja i ponižavanja’. Imala je Sumrak i kritičkih opaski na spot kampanje koji smatra ‘nije dovoljno topao i ljudski’, premda je dobro upozorila da u Saboru, a i inače ima zastupnica, no ponajprije žena koje se povrh svega bore, i to hrabro i s invaliditetom.

Kao i svi koji se dobro sjećaju da je premijerka sama svoju premijersku žensku priču oplemenila krumpir salatom te niskom sličnih začina, preko ovoga kao i većina sudionica skupa koje su se uznemirile na riječi Sumrak, nije mogla prijeći HNS-ova gradska zastupnica Morana Paliković-Gruden, koja je na samom kraju skupa pozvala na ‘složnost i ostvarivanje cilja kampanje, bez potrebe za pozivanjem desnice, ljevice, kombinacija na zajedništvo putem kuhanja, djece, obitelji jer je to osuđeno na propast, za razliku od jasne poruke ove kampanje kao točke na kojoj se svi možemo složiti’.(a.ž)