U fokusu

Ipak se kreće?

Karamarko: Najoštrije osuđujem zločin potaknut homofobijom

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko uputio je priopćenje za javnost u kojem osuđuje zločine potaknute mržnjom i homofobijom. To je ujedno i prvi put da netko iz Vlade kao motiv za zločin iz mržnje otvoreno imenuje homofobiju. Priopćenje donosimo u cjelosti: “Kao ministar unutarnjih poslova najoštrije osuđujem spomenuti zločin posebice stoga što su svim građanima  Republike Hrvatske Ustavom zajamčena prava i slobode neovisno o rasi boji kože, spolu…”

Karamarko: Najoštrije osuđujem zločin potaknut homofobijom

KLHint

Napad potaknut homofobijom

Osuda zločina iz mržnje

Kao što je već javnost upoznata, Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom i 24-godišnjakom, zbog osnovane sumnje da su u ponedjeljak 1. studenoga počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja i pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, u svezi zločina iz mržnje, na štetu 22-godišnjaka i 27-godišnjaka.

Kao ministar unutarnjih poslova najoštrije osuđujem spomenuti zločin posebice stoga što su svim građanima  Republike Hrvatske Ustavom zajamčena prava i slobode neovisno o rasi boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Također izražavam svoje zadovoljstvo što je brza i učinkovita reakcija policijskih službenika na terenu pridonijela pronalasku počinitelja ovih kaznenih djela. 

Procesuiranjem, odnosno, sankcioniranjem ovakvih oblika zločina Ministarstvo unutarnjih poslova šalje jasnu poruku javnosti i građanima Republike Hrvatske o nultoj toleranciji na zločine potaknute mržnjom i homofobijom.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko