U fokusu

Samo 18 posto žena posjeduje pravo na vlasništvo

Kosovo pokreće aktivnosti kako bi potaknulo žene da polažu pravo na posjedovanje

Kosovo pokreće aktivnosti kako bi potaknulo žene da polažu pravo na posjedovanje

Kosovo je na putu da revolucionarizira zakone o posjedovanju zemlje, po prvi put jasno definirajući formalno vlasništvo i potičući žene da nasljeđuju i posjeduju zemlju na temelju vlastitih prava. Pomoćnik ministra Hajredin Kuçi rekao je kako Vlada želi modernizirati sustav posjedovanja kako bi “dovela Kosovo u zapadno društvo” i potaknula veću jednakost i blagostanje u državu.

Žene su dosad osobito bile nepravedno isključene iz sustava vlasništva zbog tradicionalnih patrijarhalnih vrijednosti u kosovskom društvu. Kuçi navodi da svega 18 posto žena posjeduje zemlju, a manje od četiri posto je nasljeđuje, što je pokazalo istraživanje američke razvojne agencije USAID. “Činjenica da većina žena ne posjeduje nikakvo vlasništvo znači da je značajni dio društva ne može slobodno sudjelovati u ekonomskim aktivnostima, započeti vlastiti posao, stvarati nova radna mjesta i doprinositi ekonomskom rastu Kosova”, istaknuo je.

Zbog turbulentne političke povijesti, na Kosovu je sustav vlasništva dosad bio neuređen – zemlja se desetljećima kupovala i prodavala bez ikakve dokumentacije, a obitelji se nisu zamarale procedurama nasljeđivanja. Unatoč tomu što Ustav sadrži i odredbu o rodnoj jednakosti, Kuçi navodi kako su žene često isključene kada se posjedi dijele među nasljednicima/cama ili se od njih očekuje da ga se odreknu u korist svoje braće. “Naša je dužnost objasniti građanima/kama da jednaka podjela vlasničkih prava donosi dobrobit našim obiteljima. Kada žena ima vlasništvo nad nekim posjedom, može ga, primjerice, koristiti kao zajam da bi razvila svoj posao, omogućujući si samostalnost. Kada su djevojčice samostalne, veća je vjerojatnost da neće postati žrtve obiteljskog nasilja, a to je dobro za sve”, istaknuo je.

Stručnjaci za vlasništvo posjeda navode da je nedostatak ispravnih pravnih i ekonomskih informacija kočio strane investicije, kao i razvoj zdravog i produktivnog tržišta. “Adresiranje neformalnosti u pitanjima vlasništva nad posjedom je ključno u smanjivanju siromaštva i podizanju održivog modela ekonomskog rasta koji dovodi do jednakosti i prosperiteta za sve”, zaključio je Kuçi.