U fokusu

pripremaju se veliki prosvjedi

Kraj demokracije u Turskoj? Uhićeni najvažniji opozicijski prokurdski političari/ke

Kraj demokracije u Turskoj? Uhićeni najvažniji opozicijski prokurdski političari/ke

kurdishquestion.com

Sinoć je čistka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana dosegla novu razinu: zajedno s još 11 parlamentaraca/ki prokurdske ljevičarske Narodne demokratske stranke (HDP), uhićeni su i dopredsjednici/e te stranke Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdağ, pod optužbom da su u vezi s terorističkim organizacijama. U isto vrijeme, oko 1.30 ujutro, započele su operacije gašenja interneta; najprije je blokiran Twitter, zatim Facebook, a nakon toga i ostale društvene mreže. Kurdski pokret u Njemačkoj već je pozvao na masovni izlazak na ulice, pripremaju se demonstracije i u Ateni i na Cambridgeu, a očekuje se da će se akcije proširiti diljem Europe.

“Očekujemo još uhićenja. Cilj je ovih mjera ugasiti treću najveću stranku u parlamentu. Ovo je crni dan ne samo za našu stranku nego i za sve u Turskoj i regiji jer označava kraj demokracije u Turskoj“, oglasio se HDP priopćenjem.

HDP ističe kako ih predsjednik Erdoğan uzima kao glavni cilj svih svojih autoritativnih mjera još od povijesnog rezultata HDP-a na izborima u lipnju 2015. godine kad je stranka uspjela ući u parlament unatoč visokom izbornom pragu od 10% i kad je dobila snažnu potporu feminističkog pokreta u Turskoj. “Razlog je naše principijelno protivljenje njegovoj namjeri uvođenja predsjedničkog sustava u Turskoj. Naša mjesta u parlamentu najveća su prepreka potrebnim ustavnim promjenama”, naglašava HDP i dodaje kako su upravo iz tog razloga održani novi izbori u studenom 2015. godine na kojima je HDP, svim poteškoćama unatoč, ipak opet prešao prag i osvojio 59 mjesta u parlamentu. “S obzirom na to da nas nije uspio spriječiti da uđemo u parlament, sad nam naređuje da idemo u zatvor“, ističu.

{slika}

HDP je po mnogo čemu posebna stranka u Turskoj. Svoju platformu gradila je na zagovaranju prava žena, prava etničkih manjina te LGBT prava, a ima i dvojno, rodno uravnoteženo predsjedništvo. Od lipnja 2015. godine tisuće članova/ica, izabranih gradonačelnika/ica i članova/ica vijeća povezanih s HDP-om poslano je zatvor bez ikakve osnove, a pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. godine te uspostava izvanrednog stanja postali su izvrsna prilika za Erdoğana da eliminira čitavu opoziciju. “Ne postoji sloboda izražavanja i ne postoji sloboda medija, a više nema ni akademske slobode ni poštenog i neovisnog pravosudnog sustava. S vladinim uredbama koje su dobile snagu zakona zabranjeno je preko 170 medija koji su bili kritični prema Erdoğanu. Više od 130 novinara/ki, uključujući i svjetski priznate autore i intelektualke, poslano je u zatvor”, stoji u priopćenju.

U priopćenju se HDP osvrće i na nedavno uhićenje Gülten Kisanak i Firata Anlija, dogradonačelnice i dogradonačelnika Diyarbakıra, najvećeg grada kurdske regije u Turskoj te traži hitno oslobađanje svih uhićenih političara/ki HDP-a.

“Povijest uvijek iznova pokazuje da je svaka vlast temeljena na sili pobijeđena borbom za pravdu i slobodu. Nećemo se predati pred ovim diktatorskim politikama i pozivamo prijatelje/ice diljem svijeta da iskažu solidarnost s našom borbom u sprječavanju Erdoğana da zemlju odvede u građanski rat i daljnji despotizam“, zaključuje HDP.