U fokusu

hvalili se na facebooku

Libijski ekstremisti u lovu na homoseksualce i homoseksualke

Libijski ekstremisti u lovu na homoseksualce i homoseksualke

Facebook

Dvanaestorica muškaraca biti će pogubljena u Libiji zbog optužbi da su homoseksualci, nakon što ih je zarobila ekstremističko-islamistička vojna skupina Al-Nawasi. Prema navodima, dvanaestorica su sudjelovala na privatnoj zabavi u Ain Zari, predgrađu Tripolija, prošli utorak kada su uhićeni u raciji.mar

Militantna se skupina svojom racijom pohvalila na Facebooku gdje su objavili fotografije uhićenih, opisujući ih kao pripadnike “trećeg spola” (izraz za queer osobe u arapskom zaljevu) i uz citate iz Kurana. Fotografije su primile brojne lajkove, shareove i komentare koji uglavnom pozivaju na nasilje uz riječi “neka vide metke” i “oslobodimo Libiju od gejeva”.

Na uhićenje je reagirala produžnica Human Rights Watcha u Libiji komentirajući kako se nadaju da će uhićeni biti tretirani dostojanstveno te pozvali militante da ih predaju državnim institucijama (komentar nije prikupio niti jedan lajk). Militanti tvrde kako su legalni ogranak libijskog ministarstva unutarnjih poslova te su najavili kako će muškarci uhićeni “prakticirajući odnose Lotovih potomaka” biti podvrgnuti mučenju i pogubljeni.

Ista je skupina već ranije izazivala incidente, najčešće u obliku napada na Sufite, muslimane koji prakticiraju modernija tumačenja islamske vjeroispovijesti.

Kako donosi Gay Star News, libijski LGBT aktivist koji djeluje pod pseudonimom Khaleed potvrdio je kako u nedostatku, ne samo gej, nego općenito klubova i okupljališta, mnogi u državi druže u privatnosti svog doma – uz sve što im privatnost pruža pa i alkohol i seks. Međutim, činjenicu da su ih zarobili upravo ovi ekstremisti okarakterizirao je kao zabrinjavajući.

“Situacija se za LGBT osobe nakon revolucije poboljšala, mogu se nalaziti lakše nego za vrijeme Gadafijeva režima, uz veliku dozu diskrecije i opreza”, rekao je za spomenuti portal dodajući kako strahuje da će se brojne ekstremističke vojne skupine, koje su izdašno financirane i naoružane, fokusirati na progon LGBT osoba.

Državne institucije Libije nisu reagirale na tvrdnje skupine da im legalno pripada, niti se povodom slučaja oglasile na ikakav drugi način.