U fokusu

Inkvizicija dr. Joze Ezgete

Liječnik odbija dati kontracepciju, a institucije šute!

Liječnik odbija dati kontracepciju, a institucije šute!

Zbog ‘prigovora savjesti’ ginekologa dr. Joze Ezgete, koji u Domu zdravlja Zagreb zapad na Novoj cesti trenutno mijenja kolegu zbog godišnjeg, mlada djevojka koja mu je uplašena došla tražiti tabletu za ‘dan poslije’ zbog puknuća kondoma doživjela je pravu traumu. Da joj nije pomogla prijateljica, koja nam se i obratila, mogla je proći i puno lošije. Kao liječnik dr. Ezgeta ima pravo odbiti prepisati recept za takav lijek na osnovu ‘prigovora savjesti’, ali je isto tako u tom slučaju dužan pacijenticu uputiti drugom liječniku što žurnije.

Bijesna i ogorčena na dotičnog ginekologa, prijateljica nesretne djevojke (podaci poznati redakciji) nazvala je redakciju tportala i ispričala nam na kakav neprofesionalan način obavlja svoj posao. ‘Kao prvo, uopće se nismo uspjele dokopati liječnika. ‘Sredila’ nas je već njegova medicinska sestra koja mi je odbrusila kako dr. Ezgeta ne prepisuje kontracepciju uopće, a kamoli da izdaje recepte za ‘dan poslije’ pilule.

‘Na upit što učiniti, odgovorila je da ona ne zna’, priča nam prijateljica nesretne djevojke, koja se ipak uspjela pribrati i pronaći alternativu. ‘Otišle smo u prvu privatnu ginekološku ordinaciju, primljene smo, liječnik je s mojom prijateljicom porazgovarao, prepisao recept i na kraju svega odbio naplatiti’, kaže, ali i upozorava da obavezno ‘proguglamo’ dr. Jozu Ezgeta. Traženo – učinjeno. Rezultat pretraživanja po ‘mreži’, pristupačan i širokoj javnosti, više je nego zapanjujući – zastrašujuć je. Mnoge žene su ogorčene i bijesne na njega, a opisi pregleda i riječi koje upućuje svojim pacijenticama su degutantni, ali nitko ne reagira. I to traje već godinama i godinama! 

‘Kako liječnik s ovakvim referencama uopće može obavljati svoj posao i zašto nema nikakvih reakcija od odgovornih?’ s pravom se pitaju mnoge posjetiteljice na raznim internetskim forumima. Kontaktirali smo s ovim pitanjem na umu Upravu Doma zdravlja Zagreb zapad, pod čijom je ingerencijom i ambulanta na Novoj cesti, i – kao da su već bili pripremljeni na poziv, odmah su otvoreno priznali da ne znaju što učiniti jer je dr. Jozo Ezgeta koncesionar prostora i da za takvog sve upite vezane uz njegov rad i odnos prema pacijentima proslijedimo zagrebačkom pročelniku za zdravstvo Zvonimiru Šostaru.

Iz idućeg poziva i razgovora s dr. Dragicom Brčić iz Gradskog ureda za zdravstvo dobili smo mnogo isprika, ali ne i izjavu. ‘Ispričavam se, ali ne mogu ništa komentirati. Nedavno je tu bio i gradonačelnik i očitao svima bukvicu o odnosima s medijima. Oprostite, zaista ni uz najbolju volju ne mogu ništa komentirati’, vrdala je dr. Brčić, a da pitanje uopće nije postavljeno. Dala je zato ‘uputnicu’ da se za sve upite na koje treba dati izjavu obratimo putem elektronske pošte direktno pročelniku Zvonimiru Šostaru. Njegova tajnica, međutim, odgovorila nam je da izjavu tražimo od dr. Brčić jer ‘gospodin Šostar ionako ne čita e-poštu’, već to radi ona. 

U svakom slučaju, ako u Zagrebu naletite na još kojeg inkvizitorski raspoloženog liječnika, koji smatra da mu njegova vjera daje za pravo kršiti zakon, budite sigurno da će nadležne institucije ‘hrabro’ zažmiriti na takvo kršenje zakona i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Za kraj nam ostaje samo ustvrditi da je žalosno da u zdravstvenom sustavu jedne članice Europske unije bez ikakvih sankcija i dalje rade liječnici poput dr. Ezgeta.