U fokusu

Okrugli stol inicijative liječnika

[LIVE] Priziv savjesti u medicini

[LIVE] Priziv savjesti u medicini

[13:08] Moderatorica zaključuje okrugli stol i poziva sve da potpišu podršku inicijativi liječnika/ca te zahvaljuje prisutnima na civiliziranoj raspravi.

[13:05] Nikola Mandić, liječnik, pozdravlja skup iako smatra da je sve ovo riješeno unutar medicinara. No i ovakva vrsta skupa je vrlo dobra. U medicini radi 52 godine i uvijek je trudnicu primao s posebnom pažnjom. Radio sam prema svojoj savjesti, ako nešto nisam znao ili mogao znao sam kome ću pacijenticu uputiti. Uvijek sam učinio sve, zaključio je.

[13:02] Problem priziva savijesti postoji i u palijativnoj medicini ističe predstavnica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu. Pitanje eutanazije primjerice često se javlja upravo u tom području i oni euanaziju ne podržavaju. Reimo neki liječnici ne žele pustiti bolesnika na kućnu palijativnu njegu jer smatra da treba biti u bolnici. To se dešava iz neznanja.

[13:00] Predstavnik Povjerenstva za medicinsku etiku ističe da se priziv savjesti treba riješiti na nacionalnom novi sukladno i tradiciji. No, kao i obično u Hrvatskoj je najveći problem provedba. Zakoni su na papiru divni, ali stvarnost je nešto o čemu se trebamo dogovoriti.

[12:58] Anna Maria Grünfelder, teologinja, ističe da je priziv savjesti indiviualno pravo. No čovjek je i sastavni dio ljudske zajednice te pored individualnog prava postoji i socijalno pravo i socijalna etika. I moje pravo završava ondje gdje počinje pravo drugog. Zaključuje da svakako treba regulirati individualno pravo.

[12:57] Rada Borić ističe da Ženska mreža Hrvatske još nije dobila odgovore na neka pitanja od Ministarstva zdravlja te da se brojne informacije nedostupne.

[12:53] Za riječ se javila i predstavnica Ministarstva zdravlja koja ističe još neke pravne mehanizme i propise u ovom području. Naglašava da priziv savjesti mora biti pismeno iskazan. Ministarstvo je izdalo rješenja ustanovama koje mogu vršiti pobačaj i naglašava da neki hrvatski zakoni u nekim slučajevima brane prava nerođene djece.

[12:52] Zakon o zaštiti prava pacijenata pruža dovoljno pravno pokriće da riješi 90% problema ističe predsjednik zagrebačkog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata/ica te poziva sve da im se obrati.

[12:50] Ivana Radačić ističe da Europski sud za ljudska prava kaže da čak i kad fetus ima pravo na život je dopustio da žena učini pobačaj. Pitanje autentičnosti je u suprotnosti sa stavom Europskog suda koji u to pitanje ne želi ulaziti te oko toga treba biti oprezan iako svakako cijelu stvar treba regulirati.

[12:49] Specijalistica obiteljske medicine koja radi na prirodnom planiranju obitelji zahvaljuje na organizaciji okruglog stola. Zajedničko nam je zaštiti osobu, ali tu dolazimo do konflikta. Što kada propisujemo lijekove koji izazivaju teškoće, ali spašavaju život? Potrebna nam je edukacija pacijenta/ica kada počinje život. Moderatorica ovdje ističe a oko toga ne postoji konsenzus i da to nije tema.

[12:45] Javio se Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a. Smatra da je izlaganje Grujić Koračin bili prilično radikalno. Ljude koji imaju priziv savjesti ste etiketirali i nazvali ste nas prizivačima. Kako bi bilo da mi vas nazivamo nesavjesnim liječnicima? Mene su moji profesori učili da je život najviša kategorija za koju se treba boriti pa i žrtvovati. Priziv savjesti je tekovina demokratskih društava, treba naravno regulirati priziv savjesti, ali ne treba imati dvostruke kriterije. S jedne strane štititi privatnost žena koje su odlučile pobaciti, a s druge strane objavljivati registar liječnika koji su u prizivu i još utvrđivati autentičnost priziva savjesti, navodi Goluža. Sloboda izbora mora omogućiti i slobodu moralnog preispitavanja i moralne odgovornosti. Zalažem se za jasno reguliranje, ali sam protiv robotiziranja poziva liječnika/ca zaključuje Goluža

[12:42] Iz udruge DAVID napominje religijsku pozadinu priziva savjesti te govori da je pitanje religijskog utjecaja izrazito širok u ulazi i u druga područja.

[12:40] Koračin Grujić navodi da će ovu inicijativu uputiti Ministarstvu zdravlja, a kako bi se bolje reguliralo pravo priziva savjesti.

[12:37] Kristina Pavlović iz GROZD-a naglašava da je sve veći broj liječnika/ca priziva savjesti rezultat ne toliko religije koliko medicinski činjenica. Ograničavanje savjesti ide prema jednoumlju i smanjivanju demokraciju. Također postavlja pitanje što je s ustavnim pravom na život te napominje da je trebalo pozvati i liječnike koje jestu u prizivu.

[12:33] Doktor Gotovac koji radi na fakultetu i član je jedne kanadske (?) udruge pita se zašto je ovo tako aktualna i vruća tema i zašto ovo organiziraju prije svega žene. Savjest je središnje pitanje, a posebice u kontekstu stvaranja. Ovome treba priči i s druge strane, a to je pitanje očinstva koje nitko ovdje ne spominje. 

[12:35] Nedopustive su najave potencijalnog ministra zdravlja doktora Čorušića da će postojati posebne klinike u kojima će se raditi samo pobačaji. A ako se zakonom ne zabrane skupovi prema takvim klinikama imat ćemo američku situaciju u kojoj netko tvrdi da je za život, a istovremeno baca bome na liječnike zaključuje Sarnavka.

[12:25] Govori Sanja Sarnavka iz udruge Babe. Zahvaljuje se svima koji su govorili jer smatra da je to prekrasno posebice u svjetlu medijskih rasprava u kojima je puno nesuvislosti. Svi smo se složili da pobačaj nije način kontracepcije i da je edukaciju ključ, no ono što se meni čini važnim je i da bi trebalo raditi edukaciju što je to roditeljstvo. Kada vidimo kako djeca danas u Hrvatskoj žive, moramo govoriti o cjelovitom kontekstu i ne se vraćati na pobačaj i stavljati ga na leđa žene. 

[12:11] Predstavnik Hrvatske lječničke komore smatra da su hrvatski zakoni sasvim u redu, kao i Kodeks lječničke etike. Postoji zakonska regulativa, ali to treba poštivati i za to su odgovorni ravnatelji bolnica. No ako postoje problemi, možda trebamo otvoriti diskusiju kako unaprijediti cijelu priču.

[12:18] Za riječ se javila Vesna Puhovski iz Protagore koja kaže da je pitanje prava na mišljenje šire i od ove teme jer što ako jednog dana učitelj odbije svojim učenicima pričati o dinosaurusima jer to nije u skladu s njgovim mišljenjem? Priziv savjesti treba regulirati jer inače ćemo doći do kaosa i to je odgovornost države.

{slika}

[12:14] Treba spriječiti teroriziranje žena i medicinskog osoblja sa skupovima ispred ustanova. “Nadam se da nakon ovoga neće biti skup ispred moje klinke” kaže Grujić Koračin. “Nadam se da tradicija hrvatskog lječništva utemeljena na znanosti neće dopustiti da ijedna žena u Hrvatskoj umre kao što je umrla Savita Halappanavar” zaključila je izlaganje Grujić Koračin.

[12:11] Liječnisi trebaju pružati usluge temeljene na znanosti, a ne na religijskoj dogmi! ističe Grujić Koračin. Moramo osigurati da prizivači ne nameću svoje stavove pacijentcama i da ju upućuje na drugog liječnika što uopće nije jednostavno. Možda će neki liječnik smatrati da već i davanjem informacije o usluzi krši svoj priziv savjesti.

[12:09] Potrebno je urediti priziv savjesti i za studente/ice i za specijalizante/ice. Što ako student/ica kaže da ne želi učiti o određenom zahvatu jer mu to ne dozvljava savjest, pita se Grujić Koračin.

[12:07] Po učinicima koje postojeća zakonska regulativa vezano uz priziv savjesti ima vidi se da je loše uređena. Nemoguće je organizirati zdravstvenu zaštitu ako se ne zna hoće li svi izvršavati svoje dužnosti, a plaćanje stručnjaka izvana značajno povećava troškove sustava. Treba definirati pozitivan i negativan priziv savjesti, mora se utvrditi procedura, isključiti institucijski priziv savjesti. Konfesionalne bolnice neka financira Crkva ističe Grujić Koračin.

[12:04] Za kraj, riječ ima doktorica Grujić Koračin koja će pokušati odgovoriti na pitanje Što nam je činiti?

[12:03] Neopravdano opterećenje prava žene na privatnost nije prihvatljivo. U našem slučaju kada bismo imali bolnicu koja bi bila u prizivu u potpunosti, a ona je financirana od strane države tada definitivno nebi imale pravo na priziv savjesti. Stvar je kompliciranija kod vjerskih zdravstvenih ustanova gdje priziv savjesti jača. U svakom slučaju država mora poduzeti aktivne mjere da se pravo na privatnost poštuje, navodi Rittosse.

[12:00] Pravo na pobačaj se izvodi iz reproduktivnih prava, dok se pravo na priziv savjesti izvodi iz prava na mišljenje. No priziv savjesti jest ogranicenje prava na privatnost odluke o rađanju. Ono što se nameće kao pitanje jest da li priziv savjesti može biti protuustavan kad su svi uvjeti za pravo žene na prekid trudnoće ostvareni? otvara pitanje Rittosse.

Naš Ustavni sud se o tome nije očitovao.

[11:53] Slijedi izlaganje Dr.sc. Dalide Rittosse koja će problematizirati ustavnost priziva savjesti liječnika u slučajevima pobačaja. O Ovom pitanju raspravlja se od pamtivijeka. 70ih godina prošlog stoljeća dolazi do liberalnog pokreta koji osigurava pravo žene na pobačaj.

[11:50] Masu stvari i to bedastih se kod nas preslika sa Zapada kaže Lepušić spominjući lažne klinike za pobačaj koje manipuliraju ženama i daju posve lažne informacije. I dok zabranjujemo lažno reklamiranje oko hrane, ovdje dozvoljavamo ovakve web stranice.

Nadalje na jednom portalu piše da je šibenska bolnica kao uvjet za pobačaj postavila savjetovanje sa religioznim udrugama i to treba provjeriti, zaključuje Lepušić.

[11:48] Postoji i pozitivan prigovor savjesti, recimo Chatolics for Choice koji se zalažu da katolici/kinje liječnici/e prema vlastitoj  savjesti odlučuju o ovom pitanju.

Primjer iz prakse djevojke od 17 godina koja je kod mene u ordinaciju došla na drugi pobačaj. Rekla je da je u ljekarni odbijena za kontracepciju jer joj zbog priziva savjesti nisu htjeli dati pilule navodi Lepušić.

[11:45] Konsternaciju među liječnicima izaziva selektivni priziv savjesti koji se odnosi samo na pobačaj, ali ne i na druge aspekte kao što je MPO. U Vinogradskoj više nemamo ugovor sa Sv. Duhom jer ako se radi samo o prekidima trudnoće ne dolazi u obzir da radimo samo taj dio tuđeg posla, izjavio je Lepušić.

Prava trebamo nadograđivati, a ne zabranjivati. Rješenje je u edukaciji mladih koji će imati dostupnost kontracepcije i savjetovanja vezano uz seksualnost i reproduktivno zdravlje. Ono što smo uočili je da se prizivači savjesti često opiru kriterijima za priziv savjesti, ali istovremeno smatraju da imaju pravo propitivati ženine razloge za pobačaj. Također smo primjetili da neki liječnici koji su najnormalnije prije radili pobačaje, danas odjednom kroz priziv savjesti demonstriraju svoju privrženost novom poretku, naglašava Lepušić.

{slika}

[11:40] S izlaganjem kreće doktor Lepušić.

[11:38] Treba otvoriti i raspravu o načinu prijavljivanja pobačaja što je obaveza Ministarstva zdravlja, HZZO-a i drugih institucija. Što se tiče priziva savjesti, problem ostaje isti napominje Haller. Očekujemo da će ginekologija u Rijeci za ovo dobiti potporu i struke, zaključio je Haller.

[11:35] S izlaganjem počinje prof.dr.sc. Herman Haller koji će govoriti o medikametoznom pobačaju kao alatu da se odmakne od kirurškog zahvata. U Rijeci je pokrenut novi oblik prekida trudnoće, a to je korištenjem medikamenata, navodi Haller. “Ovi su medikamenti već uvelike u svijetu istraženi te smo u krenuli s inicijativom prema Ministarstvu zdravlja da se ovakav način pobačaja odobri. Iako suštinski nema razlike, u tehničkom izvođenju postoji razlika za liječnike. Radi se o dva lijeka koja će doći u Rijeku i čim dobijemo dozvolu Ministarstva zdravlja ponudit ćemo tu uslugu ženama” rekao je Haller.

[11:28] Doktorica Gjurić zaključuje: “Kada je proziv savjesti prihvatljiv? Kada je izraz autentične volje, kad postoji drugi stručnjak koji će pružiti zdravstvenu uslugu, kada život ili zdravlje pacijenta/ice nisu ugroženi te kada ne proizvodi diskriminaciju”.

[11:20] Doktorica Gjurić iznosi brojne primjere vezano uz imanje priziva savjesti kao što su cijepljenje protiv HPV virusa ili promocija uporabe kondoma u svrhu prevendije AIDS-a. Nažalost neki prizivači/ce ne žele informirati svoje pacijente/ice o reproduktivnom zdravlju. Neregulirani priziv savjesti sigurno doprinosi kršenju ljudskih prava pacijanata i pacijentica.

[11:15] Prva govori Gorjana Gjurić koja govori o prizivu savjesti kao ljudskom pravu koje se izvodi iz ljudskog prava na mišljenje i religije te je prihvaćeno u većini europskih zemalja, ali i izvan njih. No prava su uvijek ograničena pravima drugih. Iako je ova tema došla u žižu javnosti zbog namjernog pobačaja, pitanje priziva savjesti dešava se i u drugim područjima. Osim reproduktivne medicine tu je i palijativna i preventivna medicina. Izvrstan tekst Gorjane Gjurić o prizivu savjesti možete pronaći ovdje.

[11:10] Moderatorica Nives Miošić iz GONG-a otvara okrugli stol u uistinu prepunoj dvorani Novinarskog doma. Okrugli stol započeo je minutom šutnje za sve one koji su izgubili život zbog loše reguliranog pitanja priziva savjesti.

{slika}

[11 sati] Još uvijek se traži stolica više, a na okrugli stol su došli i predstavnici/e udruga kao što su Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Vigilare, Grozd i ostala ekipa. Očekuje nas zabava.

[O ČEMU SE RADI] Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini zajedno sa CESI danas organizira okrugli stol “Priziv savjesti u medicini” u Novinarskom domu. Zadnjih su godina u javnosti najglasniji liječnici/e koji/e zbog priziva savjesti odbijaju vršenje nekih medicinskih postupaka, a ovaj okrugli stol predstavlja značajan korak u povećanju vidljivosti onih koji žele ukazati na učinke odbijanja vršenja određenih medicinskih postupaka zbog priziva savjesti na dostupnost i kvalitetu standardizirane i legalne zdravstvene zaštite, te  na uživanje temeljnih ljudskih prava i specijalnih prava pacijenata/ica. Inicijativa liječnika/liječnica se zalaže i zahtijeva reguliranje pitanja priziva savjesti u medicini.

Govornice/govornici su:

Dr.sc. Gorjana Gjurić:  Priziv savjesti u medicini

Prof.dr.sc. Herman Haller:  Medikamentozni pobačaj

Dr.sc. Dubravko Lepušić: Priziv savjesti – iskustva iz prakse

Dr.sc. Jasenka Grujić Koračin: Što nam je činiti?

Dr.sc. Dalida Rittossa: Ustavnost priziva savjesti liječnika u slučajevima pobačaja

Okrugli stol moderira Nives Miošić.

[DAN PRIJE] I Vigilare je zamijetio okrugli stol te su poziv odlučili ilustrirati ovom odvratnošću.

{slika}