U fokusu

Može li Malala pobijediti Putina?

MALALA FAVORITKINJA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

MALALA FAVORITKINJA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

Glavna favoritkinja Nobelove nagrade za mir 2013. je 16-godišnja Malala Yousafzai, koju su prošle godine talibani ranili u glavu, jer je zastupala pravo žena i djevojaka na obrazovanje.

Mlada Pakistanka je u srpnju održala govor pred Ujedinjenim narodima, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ušutkaju. 

“Za mene je Malala Yousafzai na prvom mjestu”, kazao je za Reuters Kristian Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanje mira PRIO u Oslu. 

“Nagradu je prošle godine osvojila Europska unija. Nagradu EU je malo tko shvatio i mnogi su je doveli u pitanje”, naveo je on, dodajući da bi glavni Malalin hendikep mogle biti njene godine. 

Naime, Tawakul Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tada zamjerali što je prestižno priznanje dodjeljeno tako mladoj ženi. 

Malala danas živi u Birminghamu u Engleskoj. I dalje je izložena prijetnjama talibana. 

Osim za mir i književnost, Nobelove nagrade će, također, biti dodjeljene za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju. 

Prvi laureat/kinja ovogodišnjih Nobela trebao/la bi biti objavljen tijekom dana u Stockholmu, kada će biti objavljeno ime dobitnika/ce priznanja za medicinu. Sutra, u utorak, saznat ćemo dobitnika/cu nagrade za fiziku, u srijedu za kemiju, a 14. listopada za ekonomiju. 

Ime dobitnika/ce Nobelove nagrade za mir bit će objavljeno u petak, 11. listopada, u Oslu, dok će Švedska akademija, u skladu sa tradicijom, datum objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za književnost odrediti nešto kasnije. 

Rasprave o nagradama vode se u najstrožoj tajnosti, a detalji tih diskusija objavljuju se u javnosti tek nakon 50 godina. 

Izuzetno je rijetko da “procuri” ime bilo kojeg dobitnika, premda je 2010. švedski list Svenska dagbladet dobio dojavu da je pionir izvantjelesne oplodnje Robert Edwards osvojio Nobela za medicinu. 

Nobelovu nagradu je od 1901. do 2012. dobilo 838 osoba, od kojih 44 žena, i 24 organizacije. 

Dobitnici nagrade, koja nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita, dobivaju medalju i ček na osam milijuna švedskih kruna (1,20 milijuna dolara).