U fokusu

platforma 112 i antifašistička liga RH

‘Ministar Orepić i policija odgovorni za ulično nasilje nad mirovnim aktivistkinjama’

‘Ministar Orepić i policija odgovorni za ulično nasilje nad mirovnim aktivistkinjama’

HINA / Denis CERIĆ

Priopćenje Platforme 112 i Antifašističke lige Republike Hrvatske prenosimo u cijelosti. 

Platforma 112 i Antifašistička liga Republike Hrvatske najoštrije osuđuju ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava. Mir je društvena vrijednost koju treba slaviti, a ne rat.

Političku odgovornost za današnji izljev nasilja snosi direktno ministar Orepić. Pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ministra ne samo da je povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima. Temeljna dužnost ministar Orepića bila je osigurati sve potrebno kako bi se mirni prosvjed održao. Politički motiviranom i kukavičkom zabranom on je grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana. U demokratskom društvu ovakvo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo i stoga zahtijevamo od ministra Vlahe Orepića da se javno ispriča napadnutim aktivistkinjama i aktivistima te građanima Hrvatske čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti.

Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne.

Policija ima zadaću čuvanja ustavno-pravnog poretka RH i jamac je ostvarivanja ljudskih prava građana, pogotovo u situacijama kada građanke i građani javno iznose svoje mišljenje na mirnom skupu. Društveni pluralizam i pravo na javno okupljanje temelj su demokracije i država ih je dužna štititi u svim okolnostima, neovisno o izbornoj kampanji.

Političari i političarke, kršenje ljudskih prava nije predizborni trofej!